Glasba za dobro jutro: Lee Hazlewood & Suzi Jane Hokom, Summer Wine

Odisejada zimzelene poletne pesmi o poletnem vinu.

Objavljeno
27. junij 2016 16.21
B. M.
B. M.

Vsi oziroma vsaj velika večina nas pozna pesem Summer Wine, ki jo je Lee Hazlewood leta 1967 zapel skupaj z divo Nancy Sinatra in jo ponesel v svet, niti po pol stoletja ni izgubila naboja, ob njej je težko najti ravnodušnega poslušalca. Skoraj odveč je omeniti, da je dobila številne posnemovalce, med drugim so jo zapeli (do izraza seveda pride le v pevskem tandemu pevca in pevke) Demis Roussos z Nancy Boyd, The Corrs z Bonom iz U2, ne gre pozabiti različice z Villom Valom (Him) in Natalio Avelon, nato Lane del Rey in Barrie-James O'Neill ...

A malokdo ve, da je pesem Summer Wine nastala in bila posneta že prej. Hazlewood jo je izdal že leta 1966, in sicer s Suzi Jane Hokom. Na plošči je ni omenil. A kdo je to fantomska pevka? O njej je znano zlasti to, da je bila Hazlewoodovo dekle, imela sta dokaj burno razmerje s prekinitvami; le nekaj let pozneje, konec šestdesetih, je Suzi Jane Hokom isto pesem zapela z Virgilom Warnerjem.

Le mimogrede: pevec in basist norveške black metal/elektro metal skupine The Kovenant se je leta 1999 po izidu plošče Animatronic pred novinarjem vprašal, kakšen je smisel priredbe, če je preveč podobna izvirniku (novinar ga je namreč pobaral o njegovi priredbi uspešnice Spaceman angleških rockerjev iz Babylon Zoo). Ampak kdorkoli se je Summer Wine, se ni občutno oddaljil od originala, kar pove veliko o tej pesmi. Dovolite si danes z izvirno različico Summer Wine polepšati dan!