Glasba za dobro jutro: Napalm Death, When All Is Said And Done

Legendarni grindcorovci preglasni za londonski muzej. Z umetnikom Keithom Harrisonom so pripravljali »rušilni« koncert.

Objavljeno
20. marec 2013 14.46
Posodobljeno
26. marec 2013 05.00
ivanc*NAPALM DEATH
Delo.si
Delo.si

Sloviti londonski muzej Victoria and Albert Museum je odpovedal eksperimentalni koncert legend ekstremnega metala Napalm Death, saj se bojijo, da bi hrup njihove glasbe trajno poškodoval 104 leta staro stavbo, v kateri stoji muzej.

Keramični umetnik Keith Harrison, rezident največjega svetovnega muzeja za dekorativno umetnost in oblikovanje, je z Napalm Death pripravljal koncert, na katerem bi birminghamski grindcorovci nastopili na posebnem odru, opremljenem s skulpturalnim zvočnim sistemom, ki bi razpadal pod udarom decibelov.

Toda vodstvo muzeja se je ustrašilo, da bi edinstveni nastop, napovedan v muzejski evropski galeriji, poškodoval ne le Harrisonove skulpture, ampak tudi stavbo muzeja, ki ga trenutno prenavljajo.

»Natančna varnostna inšpekcija je ugotovila, da bi lahko visoki decibeli, ki bi nastali na koncertu, poškodovali tudi zgodovinsko zgradbo samega muzeja,« so zapisali v sporočilu za javnost.

»Muzej se trudi prirejati čim bolj zanimiv program razstav in dogodkov, toda varnost naših obiskovalcev in same stavbe ostaja naša glavna prioriteta.«

Napalm Death, očetje glasbenega žanra grindcore, ekstremno hitre in surove mešanice death metala in hardcore punka, so v treh desetletjih ustvarjanja izdali petnajst studijskih albumov in nastopali po vsem svetu, med drugim celo v Nepalu, so skupaj s Keithom Harrisonom želeli združiti ekstremni metal in umetnost.

Skupina, ki se v svojih besedilih ukvarja z aktualnimi problemi v družbi, politiki in religiji, je po podatkih agencije Nielsen SoundScan sedma najbolje prodajana death metal zasedba v ZDA, njihova 1,3 sekunde dolga pesem You Suffer z revolucionarnega prvenca Scum iz leta 1987 pa se je zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot najkrajša posneta pesem vseh časov, ki se je znašla na singlici.

In prav You Suffer je bila pesem, ki jo je konec osemdesetih let silno rad predvajal legendarni BBC-jev DJ John Peel, ki je fante povabil tudi na snemanje v svojo oddajo, s čimer jim je - kakor še marsikomu drugemu - pomagal k prepoznavnosti.