Glasba za dobro jutro: The Cure, Just Like Heaven

Ikonična skupina britanskega alternativnega rocka se odpravlja na turnejo Latinski Ameriki.

sob, 16.03.2013, 06:00

Ko je v drugi polovici sedemdesetih let po britanski glasbeni sceni brzel prvi val punka, je trojica mladcev iz Crawleyja v južnoangleškem okrožju Sussex, kakih 50 kilometrov od Londona, ustvarjala svojo malce drugačno glasbo, ki ni bila ravno punk, ni pa bila niti ravno novi val. Pravili so si Easy Cure.

Ker niso ni niso našli pevca, je vokalistične naloge prevzel kitarist Robert Smith in skupino preimenoval v The Cure. Ostalo je zgodovina. Po post punkovskem prvencu so orali ledino temačnega alternativnega rocka, ki je pozneje dobil oznako gotski rock.

Robert Smith, ki s svojim neobičajnim videzom že skoraj štiri desetletja pooseblja The Cure, pa je vedno oboževal tudi bolj popaste pesmice - in tega ni nikoli skrival -, kar je privedlo do vrste nenavadnih albumov, na katerih so se izmenjavale optimistične, poskočne pesmi in težki, depresivni komadi, iz katerih je vela bolečina.

In s to nenavadno mešanico so postali eden najvplivnejših in najbolj priljubljenih bendov alternativnega rocka osemdesetih in devetdesetih let.

Izdali so trinajst studijskih albumov, deset EP-jev, več kot trideset singlov in prodali skoraj trideset milijonov plošč. Lani so obdelali Staro celino na velikih festivalih, letos pa se odpravljajo na turnejo po Latinski Ameriki, v delu pa je menda tudi novi album.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se