Glasba za dobro jutro: The Rolling Stones, When The Whip Comes Down

Udarna in hitra pesem, na kateri Stonesi niti slučajno ne dajo slutiti, da kar sedem let ne bodo skupaj stopili na oder.

Objavljeno
27. oktober 2015 21.31
CHINA/
Delo.si
Delo.si

The Rolling Stones še vedno niso rekli zadnje besede. Čez slaba dva meseca se bodo podali na novo turnejo, tokrat po Južni Ameriki. Svoje oboževalce pa zadnja leta razveseljujejo tudi z izdajanjem arhivskih koncertnih posnetkov. V seriji, imenovani From The Vault, jih je doslej izšlo že pet. Pričujoči posnetek skladbe, ki vas budi danes, je izšel prejšnji mesec na devedeju in blue-rayu Live In Leeds 1982. To je bil zadnji koncert na evropski turneji pred 33 leti.

Sledilo je sedem sušnih let, ki so jih ljubitelji Stonesov zaradi sporov in javnega medsebojnega blatenja med vodjema skupine Mickom Jaggerjem in Keithom Richardsom označili kar za 3. svetovno vojno. Skupina je v tem obdobju sicer izdala dve ne pretirano odmevni studijski plošči (Undercover, 1983, in Dirty Work, 1986), a ju Jagger, ki je tedaj z izdajo dveh samostojnih plošč prednost dal svoji karieri, ni hotel promovirati v živo. To je hudo razbesnelo Richardsa, ki je jezo ukrotil z izdajo samostojnega prvenca.

Jagger je naposled ugotovil, da ne more brez Stonesov. Z Richardsom sta zakopala bojno sekiro, kar je tlakovalo pot vrnitvi The Rolling Stones na sceno. Leta 1989 je skupina izdala ploščo Steel Wheels in se podala na težko pričakovano svetovno turnejo. Odtlej so vse turneje, na katere se podajo neuničljivi britanski rockerji, velikanski komercialni uspeh.