Glasba za dobro jutro: Yazoo, Don't Go

Osemnajst mesecev glasbe jima je sledila vso kariero.

Objavljeno
24. avgust 2017 17.35
B. M.
B. M.
Vsestranski synthpop umetnik Vincent John Clarke je leta 1981 zapustil legendarne Depeche Mode (nadomestil ga je Alan Wilder), a tudi s poznejšimi projekti je odločno zaznamoval osemdeseta in devetdeseta, denimo v duetu Erasure (od leta 1985), v katerem je dejaven še danes, še prej v projektu The Assembly, še prej pa je nastopil v tandemu s pevko Geneviève Alison Jane Moyet, s katero je sestavljal basildonško zasedbo Yazoo.

V 18 mesecih delovanja sta posnela dve studijski plošči Upstairs at Eric's (1982) in You and Me Both (1983) in dosegla svetovno slavo. Sicer sta se leta 2008, po četrt stoletja od pikre ločitve, znova za kratek čas združila (tri leta pozneje tudi za en nastop), a najodmevnejše uspešnice sta ustvarila v začetku osemdesetih.

Pesem Don't Go najdemo na prvi plošči Upstairs at Eric's, kmalu po izzidu se je povzpela na tretje mesto britanske glasbene lestvice UK Singles Chart, v ZDA, kjer je bil duet znan kot Yaz, je bila pesem njuna druga najuspešnejša na glasbeno-plesnih lestvicah, slišimo jo lahko tudi v filmu Tango & Cash (1989) s Sylvestrom Stallonejem in Kurtom Russlom v glavnih vlogah.