Gramatik v kmalu razprodanih Križankah

Za njegov koncert v Ljubljani je na voljo le še nekaj vstopnic.

Objavljeno
21. avgust 2014 13.54
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Napetost se stopnjuje pred skorajšnjim koncertom Portorožana Denisa Jašarevića, ki se je uveljavil na svetovni glasbeni sceni, še posebej elektronski, z imenom Gramatik. Zanj je značilno, da ustvarja res izvrstne glasbene kolaže ter svojo glasbo ponuja na spletu brezplačno. V ljubljanskih Križankah so nastopil v petek, 5. septembra, ob 20. uri, za ogrevanje pa bodo poskrbeli Emilj AC (DJ set), Gibbz in Jimmy Barka Experience.

Že ko je bil napovedan njegov septembrski koncert v ljubljanskem Kinu Šiška, je bil zaradi velikega zanimanja zelo hitro razprodan. Zato so ga prestavili v Križanke, in kot kaže, bo razprodan tudi ta, saj je bilo danes dopoldne na voljo le še 163 vstopnic.

Gramatik je slovenski elektronski glasbenik in producent, ki biva v New Yorku in že od svojega prvega nastopa leta 2009 blesti na koncertnih odrih in vzpostavlja poseben odnos z občinstvom po vsem svetu. V začetku leta je izdal svoj prelomni album The Age of Reason, prelomno ploščo svoje kariere. Kot prva je izšla pri njegovi založbi Lowtemp, hkrati pa predstavlja popolno zvočno evolucijo. Gramatik z novim albumom kaže na glasbeno rast, s katero se še naprej upira žanrskim definicijam. Svojemu zvoku je dodal nove razsežnosti.

Že na samem začetku se je lotil proste izmenjave datotek z glasbo. »Osvoboditi glasbo, tako da jo ponudiš brezplačno,« je postalo vodilo v Gramatikovi karieri. Leta 2010 je, po izidu petih albumov, začel objavljati povezave do torrentov z njegovo celotno diskografijo. Oboževalci so se odzvali, si izmenjavali datoteke in množično drli na njegove koncerte.

S svojim albumom #digitalfreedom je spodbudil nov pristop k avtorski zakonodaji in razpravah o avtorskih pravicah. V svojih rednih in navadno dobro sprejetih objavah v družbenih medijih je popeljal odnos med umetnikom in poslušalcem na zelo osebno raven. Pogosto govori o svoji ljubezni do Nikole Tesle in, kar je še pomembneje, o razlogih, da ceni Teslovo dediščino in ozaveščeno napredno življenje kot takšno. Sicer pa njegova odrska scenografija deloma posnema Teslove tuljave.

Z izidom albuma The Age of Reason se ni nič spremenilo. Gramatik podrobneje pojasnjuje epski naslov albuma, ki ga je »navdihnil stand-up nastop komedijanta Georga Carlina. Pošalil se je o dejstvu, da je bil katoličan, dokler ni dosegel določene »razsvetljene starosti«. Tudi sam trdno verjamem, da v človekovem življenju nastopi čas, ko doseže tako imenovano »razsvetljeno starost« in se zave, koliko nerazumnih prepričanj, brezsramnih protislovij in nelogičnih omejitev je iz raznovrstnih zlohotnih razlogov vsiljenih družbi. Vse to je namenoma zasnovano tako, da ostajamo postrojeni, in nam preprečuje, da bi se kot vrsta v polnosti uresničili. Nekateri to starost dosežejo prej, drugi pozneje, večina pa na žalost nikoli. S svojo glasbo bi rad več ljudi privedel do tega, da bi prej dosegli razsvetljeno starost. Morda. Ali pa bi vsaj rad povezal tiste, ki čutijo enako.«