In v Baku gre … Eeeeeva Botoooo!

Negotovosti je konec: na Evroviziji 2012 bo Slovenijo zastopala šestnajstletna Eva Boto s skladbo Verjamem.

Objavljeno
26. februar 2012 16.56
Posodobljeno
26. februar 2012 21.30
Teja Roglič, Vikend
Teja Roglič, Vikend

Avtor zmagovalne skladbe je Vladimir Graić, ki je pred leti zagotovil zmago Srbiji s skladbo Molitva. Eva Boto je v superfinalu premagala sestri Prusnik.

Nocoj se je skratka končala oddaja Misija Evrovizija, v kateri so na TVS od jeseni izbirali izvajalca, ki bo Slovenijo maja zastopal na izboru za pesem Evrovizije v Bakuju v Azerbajdžanu. Sodniki in gledalci so se še zadnjič odločali med Evo Boto ter dvojčicama Niko in Evo Prusnik.

V nocojšnji Misiji Ema 2012 so ostala le še tri dekleta oz. dva izvajalca: šestnajstletna Eva Boto in prav tako šestnajstletni Nika in Eva Prusnik.

Letos je Televizija Slovenija kot organizator nacionalnega izbora za Evrovizijo prvič iskala s pomočjo talent šova. Sodelovalo je 32 tekmovalk in tekmovalcev, ki so že od septembra tekmovali v oddaji Misija Evrovizija in po odločitvah žirije izpadali.

Urednik oddaje Andrej Hofer je ob izteku projekta povedal: »Misija Evrovizija je dokaz kakovostnega in trdega dela kreativne in produkcijske ekipe TVS, ki je postavila nova merila v sodobnem svetu razvedrila in upravičila naša pričakovanja in pričakovanja gledalcev, še posebej mlajše in srednje populacije. Ali bomo podoben način izbora ponovili tudi prihodnje leto, je odvisno od programskih odločitev vodstva RTV Slovenija in tudi od rezultata po končanem nastopu v Bakuju.«

Odločitev TVS, da evrovizijskega predstavnika izberejo s pomočjo talent šova, sicer ni nekaj novega. Podoben način izbora so preizkusili že v mnogih državah, posebej uspešno so se tega lotili Nemci, Lena Meyer-Landrut je s pesmijo Satellite v Oslu slavila pred dvema letoma. Zaradi vedno večjega števila pevskih talent šovov pa se na evrovizijskem odru v zadnjih letih pogosto znajdejo zmagovalci ali udeleženci teh šovov. Tudi naša lanska predstavnica Maja Keuc, ki se je uvrstila na odlično 13. mesto, je nase prvič opozorila v oddaji Slovenija ima talent, Irsko pa bosta na primer letos že drugič zapored zastopala dvojčka z imenom Jedward, ki sta zaslovela v šovu X Factor.

Eva Boto ter Nika in Eva Prusnik so odpele vsaka po tri skladbe. Med avtorji, ki so prispevali skladbe za Misijo Ema 2012, pa so bili tudi Magnifico, Bilbi, Urša in Matjaž Vlašič ter tudi tuji avtorji, dansko-švedska evrovizijska naveza in Srb Vladimir Graić, ki je za Marijo Šerifović napisal pesem Molitva.

Še zadnjič so o usodi deklet odločali sodniki, pevki Darja Švajger in Tina Marinšek, televizijec Jonas Žnidaršič in producent Aleš Vovk Raay, ki so skupaj z gledalci izbrali skladbi, s katerima so se dekleta sinoči predstavila še enkrat. Raay je o svoji odločitvi povedal: »Izbiral sem tiste pesmi, ob katerih moj sinček Vid ni zaspal, za končno odločitev pa je bil odločilen nastop v živo.« Zadnjo besedo pa so imeli sinoči gledalci, saj je na koncu odločalo le telefonsko glasovanje.

Kdo bo na evrovizijskem prestolu zamenjal azerbajdžanski duet Eldar & Nigar, ki je lani prepričal s skladbo Running Scared, bo jasno 26. maja, Slovenija pa se bo za vstop v finale borila v drugem polfinalnem večeru, 24. maja.

Zmagovalko zdaj čakajo prvi sestanki, usklajevanja, priprave, vaje, promocijski nastopi, priprava gradiva in končne verzije skladbe, do sredine marca je namreč potrebno oddati vse elemente nastopa na srečanju vodij delegacij v Bakuju. Ob produkcijski ekipi razvedrilnega programa TVS, ki bo skrbela za celoten nastop, bodo s predlogi ali mnenji posredno sodelovali tudi sodniki iz oddaje Misija Evrovizija, ali vsaj nekateri med njimi, je še povedal Andrej Hofer.