Jutri je praznik glasbe

Tudi Slovenija, še posebej pa Ljubljana, se bo po dveh letih spet pridružila svetovni iniciativi Fête de la Musique.

Objavljeno
18. junij 2015 16.11
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Doslej smo imeli Praznik glasbe leta 2011 in 2012. Tokrat bo po mestnem središču na 12 prizoriščih nastopilo več kot 60 glasbenih izvajalcev različnih žanrov. Mestne ulice v središču Ljubljane bodo jutri na pobudo Mestne občine Ljubljana ponovno zavzeli glasbeni izvajalci različnih žanrov. Nastopi se bodo začeli ob 14. uri, zaključni dogodek pa bo ob 19:30 na Kongresnem trgu, kjer se bo odvilo finalno dejanje Špil lige – prve lige dijaških glasbenih skupin in koncert skupine Moveknowledgement. 

Praznik glasbe je priložnost, da se slovenska glasba prikaže v svoji najboljši luči, da se vsaj za en dan premostijo prepreke, ki sicer prežemajo slovenski glasbeni prostor, pravijo organizatorji, ki dodajajo, da so z letošnjo udeležbo izredno zadovoljni, saj je to dobra popotnica za v prihodnje. Vlogo krovnega organizatorja je prevzel SIGIC - Slovenski glasbenoinformacijski center.

Dodaten dogodek za ljubitelje glasbe bo glasbeno sejmišče, ki ga bo na Kongresnem trgu pripravil Radio Študent in kjer se bo na stojnicah s svojo fonogramsko ponudbo predstavilo več kot 15 slovenskih glasbenih založb.

Zgodovina praznika sega v leto 1982, danes pa ga praznujejo že v 120 državah in kar 700 mestih po svetu. Osnovni namen je glasbo postaviti na ulico in na najbolj nenavadne kraje, kamor sicer glasba ne seže. Naj bo glasba na ta dan dostopna vsem! Zato so vabljeni glasbeniki vseh žanrov, amaterji in profesionalci, da si ta dan najdejo svoj prostor na javnih površinah in zaigrajo mimoidočim.