Kljub tehničnim težavam, 2Cellos razvnela Ljubljano

Koncert se je začel s tehnično katastrofo, ki je bila po zaslugi neverjetne energije 2Cellos (skoraj) pozabljena.

Objavljeno
28. junij 2013 23.21
Ti. L., kultura
Ti. L., kultura

Mlada čelista sta nocoj v okviru Festivala Ljubljana na Kongresnem trgu nastopila s Slovensko filharmonijo. Takoj po uvodnih taktih koncerta je ob močnem poku odpovedal zvok. Orkester in solista so nekaj časa vztrajali kar brez ozvočenja. Dokler se zvok za nekaj časa ni vrnil.

A kmalu je drugič oglušujoče počilo in Luka Šulić je svoj svoj solo speljal do konca v tišini, potem pa brez mikrofona v publiko zaklical: »Imamo tehnične probleme!,« kar je pri publiki nekoliko omililo slabo voljo. Stjepan Hauser pa je požel velik aplavz, ko je najavil, da bo tehnične težave izkoristil za stand-up, kar si je od nekdaj želel.

Glasbenika sta, ko je bila napaka odpravljena, popeljala koncert v drugi rockerski del, čeprav bi lahko z vso pravico zapustila oder.

A kakor so nam sporočili s Festivala Ljubljana, je bil ton na koncertu v pristojnosti ekipe 2Cellos in ne ekipe Festivala Ljubljana. »Tehnična ekipa Festivala Ljubljana je na Kongresnem trgu skrbela za ton v času festivala Junij v Ljubljani od 7. do 21. junija in na odprtju 61. Ljubljana Festivala in delo opravila brez težav,« so še zapisali.

Koncert 2Cellos je Kongresni trg in park Zvezda napolnil do zadnjega kotička. Narava njunih inštrumentov, posebno pa repertoar, sestavljen iz klasičnega in rockovskega dela, je privabil generacijsko mešano občinstvo, ki se najprej med sabo ni najbolje ujelo. Eni so si želeli zbrano prisluhniti, drugi pa so igranje v pričakovanju priredb znanih uspešnic, pospremili s ploskanjem in medklici.

A ko se je Hauserju in Šuliću na odru pridružil bobnar, ni bilo več nobenega dvoma za kakšen koncert gre. Med divijim rifi in bobnečim ritmom je množica mladih in mladih po srcu pritekla v pododrje in koncert - ki ga je motilo tudi škripanje in cviljenje plapolajočih zastav na drogovih pred Ljubljansko Univerzo - se je v dežnih kapljah končal na nogah. Za dodatek ob koncu koncerta sta čelista zagodla še Na Golici in začetne tehnične napake so bile (skoraj) pozabljene - izključno po zaslugi neverjetne energije in virtuoznosti 2Cellos!