Kul(turni) kotiček: Kaj predlaga Boštjan Gorenc - Pižama

»V Sprout Mask Replica spremljamo junaka, ki ugotovi, da ima lastnosti bajeslovnega metulja iz teorije kaosa.«

Objavljeno
07. avgust 2012 18.04
jsu*FESTIVAL POEZIJE IN VINA PTUJ
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si
Najverjetneje ni treba posebej ugibati, kdo se skriva za vlogami improvizator, pionir stand upa, rapar, prevajalec, pisatelj, navdušenec nad fantazijskimi zgodbami. Zase pravi, da je Človek s črkami. Ob obilici dela, ki ga ima - piše tudi kratke zgodbe, opise namiznih iger, - pa vestno ustvarja še blog Špehšpilja.

Nekoč je dejal, da ima precej samoponiževalnega humorja; najraje se dela norca iz samega sebe. Sicer pa tudi do drugih ni prizanesljiv. Komentarje Boštjana Gorenca @Pižama praviloma radi slišimo in jih tudi še kdaj uporabimo. Po srebrni medalji Primoža Kozmusa na Olimpijshih igrah je na svojem twitter računu denimo zapisal: Primož Kozmus, ne preveč vihtet kolajne.

Rad tudi pozove ljudi, naj se z njim kosajo v namizni igrici. Na lestvici najbolj downloadanih igric v Sloveniji 3volution zaseda zavidljivo prvo mesto. Se najde kdo, ki bi ga vrgel s prestola? Morda vam pri kovanju strategije pridejo prav tudi njegovi napotki. Ne bo odveč, če ste opremljeni s kakšno osebno informacijo več.

Katere so knjige vredne branja, ogleda vredni filmi, gledališke predstave, razstave, glasbeni albumi, ki mu jemljejo sapo, ...?

Oder: PANČ, festival stand-up komedije

Ljubljanski grad bomo med 21. in 24. avgustom s cvetoberom ustvarjanja zadnjega leta zavzeli stand-up komiki iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Neučakano pričakujem nastop Matta Greena in težkometalskega komika Stevea Hughesa, ki že nekaj let deluje v Angliji, s samosvojimi družbenimi bodicami.

Knjiga: Sprout Mask Replica, Robert Rankin

Roberta Rankina, očeta in edinega predstavnika za lase privlečene proze (far-fetched fiction) v slovenskem prevodu sicer nimamo in vprašanje je, ali bodo njegova dela kdaj spregovorila v slovenščini. Je pa v zadnjih mesecih svoj zajeten avtorski opus, ki ga ustvarja od začetka osemdesetih let, skorajda v celoti ponovno izdal kot e-knjige, ki so z žepu prijazno ceno primerne, da se potopite v svet okultnih pretenj Zemlji, teorij zarote in mojstrskega klobasanja v visokokaloričnem slogu.

V Sprout Mask Replica spremljamo junaka, ki ugotovi, da ima lastnosti bajeslovnega metulja iz teorije kaosa. Prestavi svinčnik v žepu in povzroči dvig tokijske borze. Za uho si pripne sponko in Anglija zmaga na SP v nogometu. Na begu pred bližnjimi, ki skušajo zlorabiti njegove sposobnosti, naleti na Barryja, svetega ohrovta varuha, ki zna potovati skozi čas.

Knjiga: Janez Ramoveš: Skuz okn strejlam kurente

Pesnik iz Suše v Poljanski dolini po Čredi, kjer je zbral kopico sonetov o drugih največjih slovenskih živalih, kravah, se tokrat pomakne nazaj k človeku. Vzdušje ostaja mračno, na pogled idilično sliko bukoličnega okolja prebadata strah in tema, smrt, ki te lahko najde na vsakem koraku.

Tam pod vasjo sa se zbral,
tam pod vasjo sa kozovc postavlal,
sa nov kozovc postavlal,
ke sa nem starga požgal.

Adn se z beciklam parpelu je mim.
Kdu j tu? sa gljedal za njim.
Tu je un. Ta je mrtu.
Tega sa snuč ubil.

Pesniški jezik Janeza Ramoveša ostaja avtorsko stilizirana govorica Poljanske doline, ki ne da kaj prida na sklone. Nevajeno oko potrebuje nekaj časa, da se je navadi, če pa si Janeza že slišal brati svoje pesmi (ali slišal, kako jih prepeva njegova žena Uršula), branje steče hitreje.

Festival: Dnevi poezije in vina

Konec avgusta, takoj po nastopu na Panču, se bom odpravil na Ptuj. Dnevi poezije in vina so se s starodavno Petovio že zlili v eno in letos se nam znova obeta pisan šopek pesnic in pesnikov. Sam najbolj pričakujem nizozemskega pesnika in zgodbarja Toona Tellegena, ki je pri nas poznan predvsem po otroških zgodbah, slovenski častni gost pa bo Milan Jesih. Poleg večernih branj, ki so srce dogajanja, bo po Ptuju in okolici vrvelo cele dni.

Album: Telstar, Od tod do vesolja / Spacebound

Jure Longyka je pobrskal po skrinji slovenske popularne glasbe in nabral petindvajset komadov, ki se tako ali drugače dotikajo vesolja, od Telstara, ki ga poleg izvirnika Marjane Deržaj poustvarijo še Plesni orkester Radia Ljubljana ter Severa in Gal Gjurin, prek Mojzerjevega Sonca do Horoskopa Belih vran. Vse skupaj poškropljeno z različnimi govornimi izseki. Osebna favorita sta Ježkova Marička (Ekonomski emigrant na Luni) in elektronska poslastica Mihe Kralja Zemlja kliče SOS.