Laibach: Objavljen je video skupinine prve priredbe severnokorejskega popa

Zasedba Laibach se je po zgledu deklet iz severnokorejske skupine Moranbong podala na sveto goro Paektu.

Objavljeno
11. avgust 2015 15.32
Posodobljeno
11. avgust 2015 16.30
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Kako zasedba Laibach z – zaenkrat drugega konca planeta – doživlja pot na goro Paektu na meji med Severno Korejo in Kitajsko, najvišji vrh tako Severne Koreje kot celotnega Korejskega polotoka? Gora je z višino 2744 metrov nad morsko gladino nekje v rangu tukajšnje Škrlatice, med Severnimi Korejci pa velja za vrh, ki ga častijo kot prizorišče izvora prednikov.

V bistvu je Paektu aktiven vulkan, v kalderi katerega se nahaja veliko Nebeško jezero ... Člani Laibacha so se mu tik pred odhodom poklonili z melodijo, svojevrstnim uvodom v svojo severnokorejsko turnejo z nastopoma 19. in 20. avgusta v Pjongjangu, pripravljenima ob sedemdeseti obletnici konca japonske nadvlade na Korejskem polotoku. Kot so večkrat povedali, bodo nastopili v podporo združitve obeh Korej ...

Svoj poklon lokalni gori so povzeli po lokalnem popu, skladbi dekliške skupine Moranbong oziroma Moranbong akdan. Članice zasedbe, kot izveš na Wikipediji, osebno izbira kar vrhovni vodja države Kim Jong Un, obvladajo pa pop, rock in fuzijo različnih slogov. Njihovo ime izhaja iz imena vzpetine Moranbong v osrednjem parku v Pjongjangu, ki je povezan z lokalno revolucionarno zgodovino in političnimi nastopi očeta Severne Koreje Kim Il Sunga. Na njem so med drugim zgradili niz spomenikov, slavolok zmage in stadion.

Kako je zasedba Laibach priredila napev skupine Moranibong Šli bomo na goro Paektu, je od včeraj mogoče preveriti na Youtubu, v videu, ki ga je režiral norveški pobudnik njenega gostovanja v Severni Koreji Morten Traavik. Izvirnik z deklicami po izboru vrhovnega vodje države je na istem portalu dostopen že precej dlje.

Za vrnitev z daljnjih vrhov med tukajšnje planinske cvetlice dodajamo še predvčerajšnjim objavljeni video izvedbe zimzelene skladbe Edelweiss iz muzikala Moje pesmi, moje sanje, ki bo prav tako aktualen na programu koncertov v Pjongjangu. Posnetek je z julijskega koncerta Laibacha v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu.