Marjani Lipovšek zlata medalja zvezne dežele Dunaj

Edino slovensko dobitnico tega priznanja so v Avstriji že počastili tudi z najvišjim nazivom »komorna pevka«.

Objavljeno
19. februar 2015 16.10
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Dunaj – Slovenska mezzosopranistka Marjana Lipovšek je na današnji posebni slovesnosti v dunajski Mestni hiši, ki sta jo skupaj pripravila avstrijsko glavno mesto in zvezna dežela Dunaj, prejela zlato medaljo kot najvišje priznanje za svoj prispevek h kulturnemu razvoju in kulturni podobi zvezne dežele Dunaj.

Slovesnosti se je udeležilo veliko gostov, predstavnikov kulturnega in javnega življenja mesta in zvezne dežele Dunaj. Slovenijo je zastopal slovenski veleposlanik v Avstriji Andrej Rahten.

Laudatio je podelil skladatelj in nekdanji direktor Dunajskih simfonikov Rainer Bischof, ki je med drugim povedal, da so bile osrednje vloge Marjane Lipovšek štiri: Carmen v istoimenski Bizetovi operi, Klitajmestra v Straussovi Elektri, Frika v Wagnerjevi Valkiri in Dalila v operi Camilla Saint-Saensa Samson in Dalila.

Bischof je tudi povedal, da je imela Lipovškova najlepši mezzosopranski glas v drugi polovici dvajsetega stoletja, in spomnil, kako jo je v Dunajsko državno opero prišel gledat slavni dirigent Bernstein. Po eni od predstav jo je pozdravil, ji čestital in pred njo – pokleknil.

Svetovni odri in metropole

Odlikovanje je v imenu dunajskega župana in deželnega glavarja izročil mestni svetnik za kulturo Andreas Mailath-Pokorny, na koncu pa se je z govorom zahvalila tudi odlikovanka Marjana Lipovšek, ki je na Dunaju že doslej bila deležna mnogih priznanj in nagrad.

Z najvišjim strokovnim in umetniškim nazivom »komorna pevka« so jo počastili v Državni operi, v kateri je v tridesetih letih nastopanja interpretirala več kot trideset opernih vlog v približno tristo predstavah. Zadnja njena vloga, še letošnjega januarja, je bila odmevna grofica v Pikovi dami Petra Iljiča Čajkovskega, na štirih razprodanih predstavah, ki jih je sicer dirigiral naš dirigent Marko Letonja.

Že pred leti je postala dobitnica najvišjega avstrijskega državnega odlikovanja za kulturne dosežke (častni križ za znanost in umetnost prvega reda) in tudi drugih priznanj v Avstriji (na primer zlate medalje Gustava Mahlerja kot najboljša interpretinja tega znamenitega skladatelja).

V Avstriji je največkrat, poleg Dunaja, nastopila na Salzburškem poletnem festivalu, na festivalu v Bregenzu in Gradcu ter na Schubertovem festivalu v Hohenemsu. Letos je končala profesuro na Dunajski univerzi, imela pa je še svoj mojstrski razred v Schönbergovem centru. Lipovškova je pela v kar dveh svetovnih opernih premierah ter krstila številna dela slovenskih in tujih skladateljev.

Počastila jo je tudi Nemčija (komorna pevka Bavarske opere v Münchnu), kjer je pogosto nastopala, začenši v Hamburgu, velikokrat v Berlinu, Frankfurtu, Kölnu ... Velikokrat je nastopala v Franciji, predvsem na koncertih in v operi v Parizu, v ZDA je bila dvakrat nominirana za najvišjo nagrado grammy ter je med drugim nastopila na najslavnejšem opernem in koncertnem odru v New Yorku: v Metropolitanski operi in Carnegie Hallu. Večkrat je gostovala tudi na Japonskem in v Kraljevi operi Covent Garden v Londonu.

Več kot sto posnetkov

V Italiji je nastopala v milanski Scali od leta 1982, ko je debitirala v Verdijevem Falstaffu pod dirigentskim vodstvom Lorina Maazela. Pela je v Vatikanu, Rimu, na Majskem glasbenem festivalu v Firencah, v veronski areni pa v Madridski operi ter v operi v Zürichu in Ženevi. Posebno odmeven je bil njen solistični recital v Dvořakovi dvorani na Praški pomladi.

V Sloveniji nastopa od začetka, od prvega recitala v mali dvorani Slovenske filharmonije leta 1976. Med drugim je prejela Prešernovo nagrado, srebrni častni znak Republike Slovenije in bila imenovana za častno meščanko rojstnega mesta Ljubljane. Koliko plošč je posnela, je težko reči, ker prihajajo na dan vedno nove, nastale z arhivskih snemanj koncertov in predstav v živo, skupaj pa je vseh njenih že objavljenih posnetkov več kot sto!

Zlata priznanja zvezne dežele Dunaj so različnih stopenj in jih podeljujejo od leta 1969. Marjana Lipovšek je edina Slovenka, ki je na Dunaju dobila to priznanje. V zadnjih petnajstih letih so ga prejeli nekateri nam znani svetovni umetniki in kulturniki, kot tenorist Plácido Domingo, pianist Maurizio Pollini, sopranistka Edita Gruberova, direktorica dunajske Galerije Belvedere Agnes Husslein in arhitekt Bogdan Bogdanović.