Mostar Sevdah Reunion v Festivalni dvorani

V Ljubljano se vračajo ambasadorji novega sevdaha.

Objavljeno
03. marec 2017 14.01
Zvečer bo ob 21. uri v ljubljanski Festivalni dvorani nastopila bosansko-hercegovska zasedba Mostar Sevdah Reunion. Zasedba, ki velja za pionirsko skupino pri popularizaciji novega sevdaha, je nastala leta 1998, z leti pa so njeni člani postal pravi ambasadorji sevdaha. Mostarska zasedba v svojih sevdalinkah predstavlja široko paleto čustvenih odtenkov te subtilne glasbene zvrsti, od žalostink, spevov o ljubezni, hrepenenju in trpljenju, predvsem pa o življenju.

Vsekakor je to zasedba, ki je sevdah popeljala v 21. stoletje in na svetovne odre. S svojim unikatnim prepletom sevdalink z jazzom, bluesom, soulom in etno elementi že vrsto let navdušujejo občinstvo po vsem svetu. Zasedba Mostar Sevdah Reunion je precejšen del svoje kariere bila tudi spremljevalna zasedba dveh izvrstnih romskih umetnikov, in sicer pevca Šabana Bajramovića in pevke Ljiljane Buttler Petrović. Nedavno so izdali album z živimi posnetki največjih uspešnic Kings of Sevdah, ki so ga posneli na koncertih po Evropi.

Tako bodo zvečer po Festivalni dvorani doneli davni napevi v sodobnih aranžmajih, kot so Mene majka jednu ima, Kraj pendžera Jusuf stari, Lijepi li su mostarski dućani, Čudna jada od Mostara grada, Mujo kuje, Grana od bora, U Stambolu na Bosforu, Put putuje Latifaga, Vranjanka, Dilber, Laku noć in številni drugi.