Na mariborskem zborovskem tekmovanju Gallus zmaga Američanom

V finalu tekmovanja je zmagal Komorni zbor Univerze Vzhodne Karoline iz ZDA.

Objavljeno
13. april 2015 13.29
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V finalu 13. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus - Maribor 2015 je zmagal Komorni zbor Univerze Vzhodne Karoline iz ZDA (East Carolina University Chamber Singers), ki ga vodi zborovodja Andrew Crane. Zbor se bo prihodnje leto v bolgarskem mestu Varna udeležil tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope 2016.**

Tako je v nedeljo odločila mednarodna žirija v sestavi: predsednica žirije Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Valerie Fayet (Francija), Wolfram Lattke (Nemčija), Cecilia Rydinger Alin (Švedska) in Sebastjan Vrhovnik (Slovenija).

S podelitvijo kipca Gallus najboljšemu zboru in drugih priznanj se je končalo to prestižno zborovsko tekmovanje, ki ga organizirajo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Mestna občina Maribor ter Zveza kulturnih društev Slovenije in Zveza kulturnih društev Maribor.

Od petka je nastopilo 12 zasedb z vsega sveta. V nedeljski finale so se uvrstili še štirje zbori: Maska iz Latvije, ki ga vodi Janis Ozols, New Dublin Voices iz Irske, ki ga vodi Bernie Sherlock, Svanholm Singers iz Švedske, ki ga vodi Sofia Soederberg Eberhard in Akademski pevski zbor Maribor iz Slovenije, ki ga vodi Tadeja Vulc, so sporočili z JSKD.

Mariborski akademski pevski zbor je bil izbran za najboljšo slovensko zasedbo tekmovanja, poleg tega je prejel nagrado občinstva za koncert ljudskih pesmi v netekmovalnem delu prireditve.

Tekmovanje skrbi za predstavljanje slovenske glasbe, saj mora vsak nastopajoči izvesti poljubno skladbo slovenskega skladatelja Jacobusa Gallusa in izbrano delo sodobnega slovenskega avtorja. Z letošnjo izdajo je bilo tekmovanje tudi v naslovu posvečeno renesančnemu mojstru.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor poteka bienalno od leta 1992 in se izmenjuje z državnim zborovskim tekmovanjem Naša pesem. Od leta 2008 je v krogu šestih evropskih zborovskih tekmovanj, katerih zmagovalci se pomerijo za veliko zborovsko nagrado Evrope. Finale za to nagrado je v Mariboru prvič potekalo leta 2012.