Namesto v Gučo sta jo popihala na Schengenfest

Ni pomembno, kdo si in kaj si, ampak to, da imaš rad bučno glasbo in veseljačenje do zgodnjih jutranjih ur.

Objavljeno
02. avgust 2014 16.05
Schengenfest
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Vinica in s tem Bela krajina sta že sedmič zapored prizorišče najbolj množične glasbene prireditve v tem delu Evrope, imenovane Schengenfest. Do nedelje zvečer, ko se bo končala tridnevna prireditev, se bo zvrstilo 19 glasbenih skupin od popa in rocka pa vse do elektronike.

Kdor prisega na dobro glasbo in se te dni ne udeleži niti enega koncerta v Krajinskem parku Kolpa, je ravno tako, kakor da veren človek ne obišče božjega hrama. Vse je tako preprosto, le priti je treba v ta najbolj jugovzhodni del države in se prepustiti ritmom, ki te dni kraljujejo ob meji s Hrvaško. Organizatorji prireditve, podjetje Blackorange, pričakujejo kar 30.000 obiskovalcev, in čeprav so napovedi morda malce pretirane, saj jim je vreme v dneh pred odprtjem festivala zvoka, sonca in zabave precej zagodlo, bo ogromno mladih in tistih, ki se tako počutijo, vendarle prišlo pod veliki oder in uživalo ob zvokih znanih in manj znanih glasbenih skupin. Med njimi je 49-letni magister računalništva Borut K. iz Ljubljane, ki prisega na poskočno glasbo in na južnoafriško rap-rave trojico Die Antwoord. Prav ti s svojo pojavnostjo šokirajo, kritizirajo in radi provocirajo, kar je okusila tudi glasbena diva Lady Gaga. Všeč mu je tudi Bajaga, ki bo prav tako na sporedu festivala, ter seveda druženje in spoznavanje ljudi ob pločevinki piva.

Nemalo težav pri postavljanju šotora sta imela prijatelja v Kristusovih letih Renato iz Tolminskega in Sandi iz Trsta, saj sta na dobro razmočenem in večinoma blatnem zemljišču le s težavo našla košček suhega prostora. Odločala sta se med trobentači v Guči in bučno glasbo na Schengenfestu, a je na koncu vendarle zmagala Kolpa. Žal jima je le, da sta zamudila nastop Vlada Kreslina in Malih bogov, ki so prvi nastopili na predvečer uradnega začetka festivala. Nekateri mladci so si glave želeli ohladiti v Kolpi, a so kmalu prikobacali na plan, saj ima reka menda vsega 16 stopinj Celzija. Julija Kmetič iz Sopote pri Radečah pa doslej ni izpustila niti enega festivala ob Kolpi. »Tu preživljam svoj minidopust, kjer se srečam s prijatelji in vzdušje je vsako leto zelo prijetno,« pravi 30-letnica, ki ji je tudi glasbeni izbor zelo všeč, saj se za vsakega nekaj najde. Skratka: ni pomembno kdo si in kaj si, ampak to, da imaš rad bučno glasbo in veseljačenje do zgodnjih jutranjih ur.

»A vi ste iz Celja? Poznate bend Pubeci?« je malce okajeni rocker spraševal veselo družbo za sosednjo mizo in se tako poskušal spoznati z nekoliko starejšimi fanti, s katerimi so nato še veliko govorili o glasbi in suha grla spirali s pivom. Na drugi strani prizorišča na glavnem odru pa so ravno takrat vzeli v roke glasbila člani ljubljanske skupine Kuga in s pesmimi Bogovi, Katastrofa, Generali in med drugim tudi tisto z naslovom S sekiro me po glav useki (rad bi imel vsaj od smrti neki) uradno odprli pravljični sedmi Schengenfest. Fantje se bodo v petek predstavili javnosti na Tartinijevem trgu v Piranu in v soboto še na Trnfestu v Ljubljani. Sledil je bučen nastop petčlanskega ansambla High 5 iz Litije, ki so na tokratnem festivalu debitirali in med poslušalci pustili zelo dober vtis. Stari so od 18 do 20 let in so zadnje leto, vsaj kar se koncertov tiče, zelo aktivni. Njihov kitarist Samo Drnovšek je za Nedelo povedal, da imajo fantje različne žanrske okuse, zato igrajo vse živo; funk, rock, reggae, metal in med drugim tudi hip hop. O tej skupini, ki jo je bilo treba poslušati z odprtimi usti, saj se je prizorišče dobesedno treslo, bo slovenska glasbena scena zagotovo še veliko slišala. Za njimi so nastopile še skupine Die Antwoord, Moveknowledgement, Kiril Djaikovski in legendarna zasavska skupina Laibach, ki na glasbeni sceni vztraja že polnih 34 let.