Nick Cave - Otožni princ teme se vrača v Ljubljano

S skupino The Bad Seeds bo zvečer na razprodanem koncertu v dvorani Stožice predstavil nov album Skeleton Tree.

Objavljeno
30. oktober 2017 11.08
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Nick Cave je ena redkih svetovnih glasbenih zvezd, ki redno nastopa v Ljubljani. Zvečer bo v dvorani Stožice imel že svoj deveti koncert pri nas. Obiskal nas bo v okviru svetovne turneje ob izidu albuma Skeleton Tree z zasedbo The Bad Seeds.

Ljubljanski koncert, na katerega bo prišlo veliko Cavovih oboževalcev iz sosednjih in bolj oddaljenih evropskih držav, je bil sprva napovedan v veliki dvorani Hale Tivoli in je bil že dolgo razprodan. Zato so Škuc, kot organizator, in skupina prestavili koncert v dvorano Stožice. Za to so se odločili predvsem iz tehnično-produkcijskih razlogov, saj je obsežna zvočno-vizualna oprema skupine primerna za največje dvorane, kakršnih je večina na evropski turneji, presega pa zmogljivosti velike dvorane Hale Tivoli.

Avstralski glasbenik, ki že nekaj časa živi z družino v Veliki Britaniji, velja za eno najbolj poetičnih, tehtnih in temačnih rock zvezd. Je tudi skladatelj, igralec, pisatelj in eden največjih sodobnih rockovskih poetov ter eden najbolj pristnih izvajalcev bluesa 21. ­stoletja.

Njegovo življenjsko in glasbeno pot sta zaznamovali osebni tragediji. Oče je umrl v prometni nesreči, ko je imel devetnajst let, mama pa mu je to povedala, ko je šla ponj na policijsko postajo, kjer je bil zaprt zaradi suma vloma. Takrat, pravi, je bil v zelo zmedenem življenjskem obdobju. Z izgubo očeta, ki je bil učitelj angleščine in matematike, mati pa knjižničarka, je izgubil močno oporo osebe, ki ga je vpeljala v literaturo in zaznamovala njegovo skorajda obsedenost s poetičnim.

Potovanje bolečine in glasbe

V dvorani Stožice bo Cave z druščino predstavil že šestnajsti studijski album Skeleton Tree, ki je bil izdan dan po premieri dokumentarnega filma One More Time With Feeling o snemanju tega albuma. To je zagotovo njihov najotožnejši izdelek, saj ga je zaznamovala smrt njegovega sina med pripravami na snemanje albuma. Petnajstletni sin Arthur Cave, sicer brat dvojček Earla in polbrat Jethra in Luka, je umrl julija 2015, ko je padel čez previs na obali vzhodnega Sussexa.

Po žalostnem dogodku je Cave povabil prijatelja režiserja, novozelandskega Avstralca Andrewa Dominika, naj pride snemat film, medtem ko bodo snemali album Skeleton Tree. Film brez scenarija z naslovom po verzu z albuma je črno-belo skupno potovanje bolečine in glasbe. Zanimivo je, da je že snemanje prejšnjega albuma Push the Sky Away Cave zaznamoval z dokumentarcem 20.000 dni na Zemlji, v katerem nastopata tudi njegova dvojčka. Vendar je bil album Push the Sky Away poseben zato, ker velja za njegovega najsvetlejšega, s snežno belim ovitkom, na katerem sta fotografirana Nick in njegova žena, britanska manekenka Susie Bick, in to gola. Toliko zasebnosti pri Cavu nismo bili vajeni.

Zaradi osebne bolečine se je Cave odločil, da bo z dokumentarnim črno-belim 3D-filmom spregovoril javnosti o smrti svojega najstniškega sina. Režiser filma Andrew Dominik je pojasnil, da je Cave raje tako spregovoril o osebni tragediji, kakor da bi vedno znova odgovarjal neznancem na to vprašanje ob promociji novega albuma Skeleton Tree.

Cave je poleg besedil, ki jih je odpel, zaigral še na klavir, vibrafon in sintesajzer. Njegov ključni sodelavec Warren Ellis je na novem albumu poskrbel za zvočne zanke ter igral še na sintesajzer, klavir, Wurlitzerjeve orgle, violino in baritonsko tenorsko kitaro. Drugi člani zasedbe so še Jim Sclavunos (vibrafon, cevasti zvonovi, tolkala), kitarist George Vjestica, baskitarist Martyn Casey in bobnar Thomas Wydler. To je tudi zasedba, ki predstavlja album na turneji v živo.