Nova rock generacija - Ivan Cepanec

Z bobnarjem Ivanom Cepancem­ začenjamo serijo­ portretov­ pripadnikov nove generacije­ slovenskih rock glasbenikov.

sob, 14.07.2012, 15:00

Z bobnarjem Ivanom Cepancem­ začenjamo serijo­ portretov­ pripadnikov nove generacije­ slovenskih rock glasbenikov, ki so v zadnjem času z delovanjem in ustvarjalnostjo prispevali h krepitvi te glasbene ­zvrsti pri nas.

Ivan Cepanec je prvič prišel v stik z glasbo prek kolekcije plošč mame in očeta, ki je vsebovala vse, od zahodnoevropskih do balkanskih rock skupin. Kasneje sta plošče kupovala z bratom, ki je domov prinesel prvo hard rock kompilacijo.­ To je bil za Cepanca prelomni trenutek, saj ga je tovrstna glasba po­vsem prevzela. Velik glasbeni vpliv nanj je bil prav brat, s katerim sta gradila glasbeno zbirko in skupaj igrala, in še igrata, v različnih glasbenih skupinah.

Glasba mu omogoča izraziti tisto, česar ne more iz sebe spraviti z besedami. Je njegov način izražanja čustev, način za kreativno preživljanje prostega in zaposlenega časa. »In tudi način, da nekaj ostane za menoj, ko me ne bo več.«

Bobne je Cepanec začel igrati naključno, ko ga je brat vzel na vaje njegove takratne skupine. »Tam je nekdo imel bobne in me je posedel zanje. Takrat sem prvič poskusil – bilo je grozno,« pove v smehu. Zares se je začelo s štirinajstim letom in punk rock skupino treh prijateljev. Eden od njih, današnji zelo znani bobnar RTV in drugih projektov, Enos Kugler, je bil v skupini kitarist. Pred tem je kupil bobne in rekel Cepancu: »Jaz bom igral kitaro, ti pa lahko bobnaš.« Tako se je začela glasbena pot enega najboljših in najbolj aktivnih bobnarjev nove rock generacije pri nas. Od takrat je igral na številnih koncertih doma in v Avstriji, Srbiji, Bosni ter na Hrvaškem. Kot enega vrhuncev v karieri izpostavlja igranje na nemškem festivalu Fuck the Commerce, kjer si je leta 2005 oder delil z največjimi imeni te glasbene­ zvrsti. Svoje ustvarjanje s skupino Dickless Tracy je leta 2009 kronal s ploščo Halls of Sickness, nov izdelek pa bo posnet jeseni. Z drugo skupino, priznanimi thrash­ metalci Eruption, so se pravkar zaprli v studio, kjer nastaja njihov najnovejši album, ki bo plod skupinskega kreativnega glasbenega ustvarjanja v zadnjem času.

Povezane novice

Metallica v živo: tresel se je Videm
15. maj ob 21:00
Dvajseta obletnica kultnega Black albuma, ki je skupino izstrelil v vrh metal ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se