Obletnica, posvečena glasbenemu velikanu Johnu Zornu

60. Jazz festival Ljubljana: Trajal bo od 18. do 22. junija, v Križankah ga bodo sklenili zvezdniki Snarky Puppy
Fotografija: John Zorn razlaga podobnosti Bagatel Julianu Lagu in Gyanu Rileyju.
Foto Armin Smailović
Odpri galerijo
John Zorn razlaga podobnosti Bagatel Julianu Lagu in Gyanu Rileyju. Foto Armin Smailović

Program letošnjega Jazz ­festi­vala­­ Ljubljana je obširnejši, ­bogatejši in zvezdniško obarvan. Pou­darek je na izjemni glasbeni zakladnici Johna Zorna, številnih sodelujočih domačih glasbenikih ter veličastnem sklepu.

Programska vodja festivala Bogdan Benigar in Edin Zubčević sta z zadovoljstvom predstavila bogat program 60. Jazz festivala Ljubljana, ki bo trajal od 18. do 22. junija. »Moram povedati, da mi je v posebno čast predstaviti program tega festivala ob njegovi šestdeset­letnici. Ko sem pred desetimi leti prevzel vodenje, si nisem mislil, da bom zraven tudi pri tej oblet­nici. Čeprav sva že takrat imela z Johnom Zornom tihi, neformalni dogovor, da se bomo čez deset let spet srečali,« je povedal Benigar.

Festival ima pet programskih sklopov, dogajal se bo na šestih prizoriščih v Cankarjevem domu in bližnjem parku, začel v klubu Gromka na Metelkovi in končal v Križankah. Prvi preddogodek že traja: v galeriji v avli Ljubljanske banke na Trgu republike je odprta razstava najboljših plakatov ljubljanskega jazz festivala. Festival bo imel še eno razstavo – 17. junija si boste lahko ogledali fotografije Žige Koritnika, enega od najbolj priznanih glasbenih fotografov na svetu. Na odprtju razstave Cloud 9 bo nastopil Mats Gustafsson. V okviru spremljevalnih dogodkov bodo še predavanja, filmski program, program za otroke in tradicionalni jazz bazar, ki bo potekal zadnji dan. Francoski igralec in režiser Mathieu Amalric bo na dan odprtja festivala predstavil dva dokumentarna filma o Johnu Zornu, enega v Kinodvoru, drugega v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. Program za otroke bosta v soboto dopoldne na posebnem koncertu samo za ta festival pripravila unikatna domača glasbenika Boštjan Gombač in Zlatko Kaučič.

»Del programa je tudi povezava slovenskih glasbenikov z New Yorkom. Povabili smo vse slovenske glasbenike, ki delujejo v tem mestu, da prispevajo skladbe za big band. Tako je nastalo sodelovanje s petimi inštrumentalisti [Jernej Bervar, kitara, Marko Črnčec, klavir, Jan Kus, saksofon, Igor Lumpert, saksofon, Žan Tetičkovič, bobni] in po novem še s pevko Ajdo Stino Turek. To bo v torek, 18. junija, tudi otvoritveni koncert festivala,« je povedal Benigar.


 

V ritmu


Osrednji dogodek festivala bo 19. junija maratonska izvedba dela Johna Zorna Bagatelles, ki bo obsegalo štirinajst koncertov štirinajstih izjemnih zasedb v Gallusovi dvorani. Festivalskemu občinstvu bo Zorn dan prej podaril še brezplačen ekskluzivni orgelski recital, poln improvizacij – The Hermetic Organ.

Edin Zubčević je povedal, da je za festival pravi privilegij imeti kar štirinajst zasedb, ki bodo nastopile na dvodelnem, več kot peturnem koncertu. Gostili bodo najboljše jazzovske glasbenike newyorškega downtowna. »John Zorn bo predstavil Bagatelles, knjigo glasbenih del, ki jih je napisal leta 2015. Sestavlja jo 300 skladb, izvedli jih bodo le nekaj. To bo res poseben dogodek, ker je ta glasba na voljo le v živo, saj še ni posneta in prav tako ni dovoljeno kakršnokoli snemanje. Izkušnje s tega multiglasbenega dogodka, ki ga Zorn prakticira že četrto leto, bodo različne. Skladbe so napisane v različnih slogih, prav tako so izvajalci zvočno in inštrumentalno raznoliki. Ta zvočni spektakel bo Zorn odprl s klasično postavo skupine Masada, končala pa jo bo zasedba Asmodeus našega dobrega znanca, kitarista Marca Ribota, ki ji bo dirigiral Zorn.«

Gonilo programa je bilo, da bi kolikor je mogoče skupaj predstavili ustvarjalnost mladih slovenskih glasbenikov, ki so odmevni v tujini, ter kakšen zvezdniški glasbeni dogodek, kar Zorn z maratonom gotovo je.

Festival se bo sklenil s priljub­ljeno zasedbo Snarky Puppy, ki prepleta jazz, rock in funk, v soboto, 22. junija, v Križankah, pred katerimi bodo nastopili domači Ecliptic. Gotovo ne bo dolgčas, kajti ustanovitelj in vodja zasedbe, basist Michael League, je opisal Snarky Puppy kot »pop skupino brez vokala, ki veliko ­improvizira«.


Komentarji: