OZS proti višji pavšalni obdavčitvi

Nasprotujejo napovedim ministrstva za finance, ki namerava poslabšati sedanji sistem.

Objavljeno
27. junij 2017 17.57
K. F.
K. F.

Pavšalna obdavčitev naj ostane, kakršna je, zahtevajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Nasprotujejo spremembam, ki jih je na tem področju napovedalo ministrstvo za finance, čeprav predlogov zakonskih sprememb in dopolnitev še ni objavilo, na voljo je le gradivo z novinarske konference.

Po napovedih ministrstva bodo normirani stroški znašali 60 odstotkov letnih prihodkov in ne več 80 odstotkov kot zdaj, preostali pa ne bodo več obdavčeni po cedularnem načelu z 20-odstotno stopnjo, ampak bodo vključeni v letno davčno osnovo, to pa pomeni obdavčitev po lestvici skupaj z drugimi obdavčljivimi dohodki.

Proti višji obdavčitvi

»V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zavračamo vsako spremembo zakonodaje, ki bi negativno vplivala na poslovanje in konkurenčnost malega gospodarstva, zato ostro nasprotujemo znižanju višine normiranih odhodkov in povratku normirancev v sintetično obdavčitev,« sporočajo iz gospodarskega interesnega združenja, ki povezuje obrt in podjetništvo. Kot dodajajo v zbornici, se bo ministrstvo še letos »lotilo normirancev, davčnih zavezancev, ki ugotavljajo dohodek na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov«.

Predlagatelji zagotavljajo, da bodo s posegi v sistem pavšalne obdavčitve dosegli večjo učinkovitost in pravičnost sistema ter onemogočili zlorabe sistema in negativne učinke te oblike obdavčitve na trg dela, a v OZS so prepričani, da bodo spremembe ugodne le za proračun. »Sprašujem se, zakaj ponovno spreminjamo sistem, ki je za male podjetnike ugoden in stimulativen. Država z obstoječim sistemom omogoča, da lahko mala podjetja sčasoma prerasejo v velika, kar je pozitivno tudi za državo,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh.

Vrnili se bodo k dejanskim stroškom

V zbornici se strinjajo, da je zdaj veljavna obdavčitev normirancev s 4 odstotki prihodkov dokaj nizka, a ima država zagotovljen prihodek: »Ne glede na dejansko poslovanje normiranega samostojnega podjetnika ali normiranega podjetja, mora normiranec državi plačati davek. Sprememba sistema se bo po naši oceni sprevrgla v množičen izstop iz sistema normirancev.«  Pričakujejo, da se bodo samostojni podjetniki in podjetja pač vrnila k ugotavljanju dohodka na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, kjer imajo možnost uveljavljati dejanske stroške poslovanja, prenašati izgubo v prihodnja davčna obdobja in uveljaviti osebne dohodninske olajšave.