Patti Smith avgusta v Križankah

Kantavtorica bo v Ljubljani gostovala 2. avgusta, v sklopu poletne turneje po evropskih mestih.

Objavljeno
11. marec 2015 18.35
reu-BRITAIN
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Ameriška kantavtorica Patti Smith bo v sklopu poletne turneje po evropskih mestih 2. avgusta nastopila tudi v ljubljanskih Križankah, je razvidno iz seznama datumov na umetničini spletni strani. Turneja je poimenovana po njenem zadnjem albumu Banga, ki ga je izdala leta 2012.

Album Banga vsebuje poetična besedila skladb, ki so navdihnjena z očarljivo vizije Smithove. V pesmih se odraža kompleksnost sveta, ki je poln kaosa in lepote. Album so posneli v produkciji Smithove in njene zasedbe, ki jo sestavljajo Tony Shanahan, Jay Dee Daugherty, Lenny Kaye in Jack Petruzzelli.

Patti Smith (1946) ni le glasbenica, ki velja za botrico punka, je tudi pisateljica in vizualna umetnica. Prepoznavna je postala v 70. letih minulega stoletja z revolucionarnim spajanjem poezije in rocka. Njen ključni album Horses z znano podobo Roberta Mapplethorpa so razglasili za enega izmed stotih najboljših albumov vseh časov. Posnela je enajst studijskih albumov.

Risbe je prvič razstavila v knjigarni Gotham Book Mart na Manhattnu leta 1973. Leta 2002 je Muzej Andyja Warhola pripravil retrospektivno razstavo njenih risb, sitotiskov in fotografij z naslovom Strange Messenger.

Podpisuje se pod več pesniških zbirk. Za avtobiografsko delo Pač mulca (2010), ki je poleg dela Sanjarjenja na voljo tudi v slovenskem prevodu, je prejela ameriško državno nagrado za književnost.