Plácido Domingo končno prihaja v Ljubljano

Sloviti tenorist in dirigent, Španec Plácido Domingo, bo 20. januarja prihodnje leto zapel v ljubljanski dvorni Stožice.

Objavljeno
04. oktober 2017 12.16
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Veliki tenorist in dirigent, Španec Plácido Domingo, bo 20. januarja prihodnje leto zapel v ljubljanski dvorni Stožice. Velja za enega najboljših in najvplivnejših opernih pevcev v zgodovini, je pa tudi dirigent in gonilo znamenite losangeleške opere. Njegov repertoar vključuje kar 147 vlog in več kot 3800 nastopov. Posnel je več kot 100 oper, arij, kompilacij in duetov, ki so mu prinesle dvanajst gremijev in dve nagradi emmy. Posnel je tudi več kot 50 glasbenih spotov in tri operne filme Carmen, La Traviata in Otello. Posebno priznanje so mu dali tudi v risani seriji Simpsonovi, kjer je igral samega sebe. Po svetu gostuje ne le kot pevec, temveč tudi kot dirigent, saj je dirigiral več kot 500 opernih in simfoničnih koncertov z najboljšimi orkestri sveta, Vienna Philharmonic, Montreal Symphony, National Symphony, Los Angeles Philharmonic, London Symphony, Berlin Philharmonic.

Najbolj pa je zaslovel, ko je leta 1990 s prijateljema tenoristoma Joséjem Carrerasom in Lucianom Pavarottijem ustanovil The Three Tenors. Njihov prvi skupni album Carreras Domingo Pavarotti in Concert iz istega leta pa je postal najbolj prodajan album klasične glasbe v zgodovini in je temeljito spremenil odnos glasbene industrije do marketinškega plasiranja klasične glasbe. Tri leta kasneje pa je ustanovil prestižno mednarodno pevsko tekmovanje Operalia. Znameniti tenorist se je v glavni vlogi baritona prvič preizkusil leta 2009 v operi Simon Boccanegra v Berlinu. Sledili so nastopi v vlogah baritonov v Verdijevih operah Rigoletto, Dva Foscarija, La Triviata, Nabucco, Devica Orleanska, Trubadur, Macbeth in Ernani. Po svojem januarskem koncertu v Ljubljani, ki bo eden prvih v novem letu, bo prihodnjega dne, 21. januarja, v našem glavnem mestu s svojo družino praznoval svoj sedeminsedemdeseti rojstni dan.