Poslovila se je pevka Ljupka Dimitrovska

Makedonsko-hrvaško pevko si bomo zapomnili po številnih uspešnicah in zimzelenem Ljubljanskem zvonu, ki ga je zapela v slovenščini.

Objavljeno
05. oktober 2016 00.39
V. U.
V. U.
Včeraj popoldne se je v Zagrebu izteklo življenje Ljupke Dimitrovske, makedonsko-hrvaške pevke, ki jo v Sloveniji poznamo tako po številnih uspešnicah kot tudi tukajšnjem zimzelenčku Ljubljanski zvon, ki ga je zapela v slovenščini.

Poslovila se je v starosti 70 let. Novico o njeni smrti je sporočila Hrvaška glasbena unija, po poročanju tamkajšnjih medijev je umrla po kratki in težki bolezni.

Pevka, ki je zaznamovala jugoslovansko popevko predvsem v 70. in 80. letih minulega stoletja – prvi album Ljupka je izdala leta 1975, skupaj z zadnjim Platinum collection iz leta 2008 jih je nanizala deset –, se je rodila leta 1946 v Skopju, zaslovela pa s hiti, kot so Ćibu, ćiba, Ta tvoja barka mala, Ja ga hoću, a on mene neće, Godine nisu važne, Ljutiće se moja majka in drugi. Nastopala je tudi zunaj Jugoslavije. Cenili so jo v Nemčiji, Češkoslovaški, Grčiji, Franciji in drugod.

Kar 38 let je bila poročena s skladateljem Nikico Kalogjero, avtorjem večine njenih najpopularnejših pesmi. Poročila sta se leta 1968, izgubila ga je pred desetletjem, ko je umrl zaradi raka.