Prihaja peta Sonica

Različna ljubljanska prizorišča bo konec novembra znova zasedel 5. festival tranzitornih umetnosti Sonica.

Objavljeno
20. november 2013 18.13
V. U., STA
V. U., STA

Niz kulturnih točk v Ljubljani bo konec tega meseca v znamenju 5. festivala tranzitornih umetnosti Sonica, ki bo ponudil vrsto umetniških intervencij, zvočnih in intermedijskih instalacij, perfomansov, delavnic ter avdiovizualne koncerte.

Med osrednjimi dogodki bo nastop dua Random Logic ter britanskih legend SND.

Festivalsko dogajanje se bo začelo v petek, 22. novembra, na Metelkovi, kjer bodo na ogled postavili bučno prostorsko intervencijo z zvočnim tankom v podporo Radiu Študent. Projekt je delo nemškega umetnika Nika Nowaka.

Uradno se bo festival začel v torek, 26. novembra, z odprtjem skupinske razstave Uršule Berlot, Jana Vormanna iz Danske, Karine Smigla-Bobinski iz Nemčije in Britanca Stephena Cornforda na lokaciji MoTA Point na Gosposvetski ulici. Na razstav bodo med drugim na ogled dela za novi art prostor v centru Ljubljane.

Na različnih ljubljanskih prizoriščih si bo 28. novembra mogoče ogledati projekt Dispatchwork Jana Vormanna oziroma intervencijo v urbani prostor, ki skozi igrivost in participacijo poseže v urbano sivino mesta. Istega dne bodo pripravili pogovor z omenjenimi umetniki in predstavili nove publikacije MoTA Edition, so sporočili iz Muzeja tranzitorne umetnosti MoTA, ki je producent festivala.

Dan pozneje bo v CUK Kino Šiška premierni avdiovizualni nastop po desetletju ponovno aktivnega elektronskega dvojca Random Logic. Prvič v Sloveniji bo nastopil tudi kultni britanski techno minimalistični dvojec SND, na ogled pa bo tudi interaktivna instalacija vse bolj uveljavljenega hrvaškega umetnika Hrvoja Hiršla.

Festival bo 27. novembra gostoval v dvorcu Bukovje v Dravogradu, kjer bo razstavljen projekt umetnice Karine Smigla-Bobinski in Andreja Koruze. Gre za analogno interaktivno instalacijo ter interaktivni mozaik. Na ta dan bo Kibla Portal v Mariboru ponudil tudi avdiovizualni performans prvaka minimalnega tehna Byetoneja.

Program festivala Sonica 2013 sledi ustaljenim linijam Muzeja tranzitornih umetnosti »v iskanju prehodnih linij bega v polju sodobne umetnosti«. Njeno poslanstvo leži v prehajanju med izrazi in prostori, ki jih letos Sonica prvič skuša ujeti tudi v svoj lastni fizični prostor - v MoTA Point, piše na festivalski spletni strani.