Punkerji za leto dni na počitek

»Punk je prav to, da nekaj ukreneš, da se apatičnost ne bi nadaljevala«

Objavljeno
13. julij 2013 19.37
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Tolmin – S Punk Rock Holiday 1.3 je tolminsko festivalsko sotočje Soče in Tolminke v zadnjih štirih dneh doživelo svoj prvi vrhunec glasbenega poletja. Mlajši in še bolj razposajen brat festivala Metaldays je privabljal vse od daleč, le od blizu ne. Slovencev je bila samo četrtina.

Čeprav so se za tretji punkerski dogodek prireditelji iz družbe Mifi praskali po glavi, kako sploh zapolniti oder sredi za festivale neposrečenega julija, jim je na koncu uspelo, da so nekaj manj kot dvatisočglavi množici na dan ponudili bržkone najbolj pester program doslej.

Za nameček je festival prejel svojevrsten kompliment, da je na sotočje privabil kanadske »ekstremiste« Propagandhi, ki so s Snuff tudi spustili zastor nad glasnimi počitnicami. Kanadčani namreč ne odstopajo od svojih punkerskih načel v duhu aharhizma in boja proti vsem vrstam zatiranja, nasilja, sovraštva in organizirane vere ter mednarodnim korporacijam. Prav zaradi včasih neločljive povezave med festivali in multinacionalkami kot sponzorji so Propagandhi v svoji skoraj 30-letni zgodovini zbrali zgolj peščico nastopov na velikih odrih.

Slovencev nič več kakor četrtina vseh obiskovalcev

Eksplozija punkerskega navdušenja je bila najprej na sporedu že v četrtek, ko je po močnem popoldanskem nalivu sledilo še neurje pod odrom in tudi na njem, tudi tokrat meje med glasbeniki in občinstvom ni bilo. »Če bi nam dovolili, mislim, da bi v nekaj letih festival lahko pripravili brez enega samega varnostnika,« je prepričan glavni prireditelj Andrej Jevšek. Verjetno eden najbolj pestrih punkerskih večerov doslej so spisali Swingin Utters, Elvis Jackson, eni in edini Suicidal Tendencies ter Millencolin in The Mahones.

Čeprav bi po pestri in uporniški pozni jeseni in zimi v Sloveniji v Tolminu pričakovali kakšnega Slovenca več, pa se jih po besedah Sevška ni zbralo več kakor četrtina vseh obiskovalcev. »Tudi to kaže na stanje pri nas. Toda punk je prav to, da nekaj ukreneš, da se ta apatičnost ne bi nadaljevala,« je dejal. Punk Rock Holiday nastaja s pomočjo organizatorjev Metaldays, ki opozarjajo, da bi v prihodnje tujci lahko pokupili vse karte že v predprodaji. »Prav lahko se zgodi, da bodo karte pošle, še preden se bodo Slovenci spomnili nanje, saj jih kupujejo v zadnjem trenutku,« predvideva Roman Fileš z Metaldays.

Počitka na sotočju bo le za vzorec. Med 21. in 27. julijem bo namreč metalski dogodek upihnil svojo deseto svečko. Kreativni tabor Sajeta, začetnik tolminskega rajanja, bo sledil od 30. julija do 4. avgusta, k Soči in Tolminki pa se vrača reggae, tokrat z drugo izvedbo festivala Overjam.