Reggae se je vrnil!

Organizatorji Overjama so presegli realno zastavljene cilje.

Objavljeno
17. avgust 2013 19.30
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Tolmin – Vrnitev reggae glasbe na sotočje Tolminke in Soče je po treh letih premora zaznamoval Overjam Internatio­nal Reggae Festival. Na petih odrih se je v štirih dneh zvrstilo več kot 110 skupin iz 40 držav.

Soča Reggae Riversplash je bil prvi komercialni glasbeni festival, ki je poleg kreativne Sajete postavil Tolmin na festivalski zemljevid. Po žalostnem koncu leta 2009 se glasbeno pozibavanje vrača h koreninam, potem ko so organizacijske moči združili italijansko kulturno društvo Overjam, slovenski Kurz Rock Vibe in avstrijski Cik Künstlerhaus.

To je bila druga izvedba Overjama na slovenskih tleh, saj je lani krstno izvedbo doživel v okolici Vrtojbe. Glavni oder so zasedli legendarni jamajški Inner Circle kot prvo ime festivala, med drugimi pa so jim sledili še Barrington Levy, Groundation, Sentinel in Mellow Mood.

Prireditelji so sicer veliko pozornosti namenili tudi domačim izvajalcem reggaeja in skupinam z območja nekdanje skupne države. Čeprav je bila glasba rdeča nit dogodka, ki se je končal včeraj, so ga popestrile večerne konference in srečanja z mednarodnimi predavatelji, delavnice plesa, bobnov in pouličnih umetnikov.

Overjam International Reggae Festival je nova pridobitev festivalske ponudbe v Tolminu in je glede na obisk, utrip in štiridnevno dogajanje več kot upravičil pričakovanja ljubiteljev reggaeja iz vse Evrope, pravi Sandi Maver: »Organizatorji smo si zastavili realne cilje in jih bomo morda celo presegli, najbolj pomembno pa nam je, da je Sotočje spet dobilo festival, ki je kot ustvarjen za to prelepo okolje. Postavili smo nove temelje, da se kultura reg­gaeja lahko vrne v Slovenijo in ob njej veliko tujcev spozna naše naravne bisere.«