Rock Otočec: Prvi večer zaznamovale težave z elektriko

Se je pa novo okolje sicer izkazalo za veliko boj primerno, kot je sprva kazalo.

Objavljeno
06. julij 2013 16.31
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Oče vse slovenskih poletnih festivalov - Rock Otočec ima letos največ sprememb doslej. Z znamenite lokacije ob Krki na Otočcu se je preselil v Ljubljano na kopališče Laguna. Mogoče je bil namen morebitna urbanizacija festivala ali pa le olajšati logističen dostop do festivala.

Druga opazna novost oziroma drugačnost je ta, da je letošnji Rock Otočec skrčen le na dva dneva, pa še ta imata zelo neuravnotežen program. Dejansko je tako zares atraktiven le današnji program, katerega nosilni atrakciji sta kalifornijska zasedba Papa Roach ter Kanadčani Billy Talent.

Novo okolje za Rock Otočec se je sicer izkazalo za veliko boj primerno, kot je sprva kazalo. Res, da ni na zelenem nabrežju Krke, temveč v bližini bazenskega kompleksa, je pa zato logistično lažje obvladljivo in približano večjemu številu potencialnega občinstva.

Kot je že navada na tovrstnih festivalih, se je občinstvo pred odrom začelo gostiti z nočjo, in sicer ob nastopu skupine Elvis Jackson, ene redkih slovenskih skupin, ki redno nastopa v tujini in ima tudi letošnje poletje zasedeno z nastopi.

Elvis Jackson, ki za ljubitelje surfanja igrajo hecno mešanica heavy metala in skaja, so s svojo zagnanostjo zlahka premaknili občinstvo in bili še kar zadovoljni, da so na Rock Otočcu v Ljubljani, kajti, kot je dejal njihov pevec Buda - tu smo vsi, razen Otočca.

Vendar pa je bil glasbeni udarec skupine prehud za tamkajšnjo elektriko in ozvočenje, saj je prenehalo delovati. Premor je skušal zapolniti pevec Buda z bobnarskim vložkom, s katerim je požel aplavz občinstva.

Po nadaljevanju njihovega koncerta, ko so uredili električno napajanje, ga je kmalu spet zmanjkalo, tako da se je zasedba poslovila s skupinskim, z občinstvom seveda, petjem a capella pesmi - Smoke The Herb.

Občinstvo je ob pomanjkanju elektrike na pomoč klicalo tudi Marjana, ki se je pred leti izgubil na enem od Metalacampov. Ker ga še zdaj niso našli, ga že iz navade kličejo na vseh slovenskih festivalih.

Po poskočnih Primorcih, ki so bili na žalost utišani, je na oder stopila štajerska zasedba Mi2. So idealna domača zasedba za takšne poletne festivale, saj so njihove kislo-grenke pesmi s pristnim humorjem in kančkom optimizma idealno razposajene za skupinsko prepevanje. Zasedba je nabrala že toliko uspešnic, da občinstvo zlahka prepeva z njimi, pa tudi ozvočenje je bilo na njihovi strani.

Končno je okoli polnoči na oder prišla bosanska zasedba Dubioza Kolektiv, ki je bila edini dejanski nosilec večera.

Skupina na številnih evropskih festivalih predstavlja odličen nov album Apsurdistan. Pesmi z njega so tudi sestavljale večino njihovega programa.

Dubioza kolektiv, ki prepleta rock, ska, reggae, funk in še marsikaj z bosanskim glasbenim ljudskim izročilom, so gotovo eni najboljših analitikov naše družbene realnosti tako na Balkanu kot širše.

Dinamičen živ nastop te sedemčlanske skupine, ki je kot vedno podprt z odličnimi besedili in kampanjo za legalizacijo marihuane, je drvel skoraj vso uro, dokler se njihov računalnik nazadnje ni vdal in dejal, da se več ne gre.

Ker matrice predstavljajo pomemben sestavni del njihove glasbe, so ga v ozadju skušali popraviti, zato so ostali člani povabili na oder člane skupine Elvis Jackson, da so poskrbeli za plesno koreografijo ene pesmi. Nato pa so se Dubioza kolektiv skoraj a capella poslovili od občinstva s svojo izjemno različico pesmi, ki so jo preimenovali v Balkan funk in s posebnim gostom, ki je dal pesmi pravi bosanski folk vokal.

Prvi dan Rock Otočca je imel tako nekoliko manj atraktiven program in nekaj tehničnih težav, danes pa sledi dan, ko bodo med večerni del programa zapolnili hrvaški Let 3, domači Niet ter zvezdniki Papa Roach in Billy Talent.