Romanje za Rolling Stonesi

Največja rock'n'roll skupina na svetu bo nocoj nastopila najbliže Sloveniji - na Dunaju.

Objavljeno
15. junij 2014 21.32
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Znamenita rock'n'roll zasedba, ki je lansko turnejo 50 & Counting ... ob petdesetletnici delovanja raztegnila še v to leto in jo poimenovala 14 On Fire, bo na Dunaj pritegnila veliko Slovencev. Organizirano se bodo tja odpeljali z dvajsetimi avtobusi, mnogi bodo šli z zasebnim prevozom.

Prisluhnili bodo neuničljivim resničnim legendam sodobne popularne glasbe; pevcu Micku Jaggerju,­ kitaristoma Keithu Richardsu in Ronnieju Woodu ter bobnarju Charlieju Wattsu. Ti že več kot petdeset let usmerjajo svetovne glasbene tokove in, kot kaže, bo tako še nekaj časa. To je tudi skupina, ki je doslej imela največ zadnjih svetovnih turnej.

Na Dunaj se bo danes z dvema agencijama odpeljalo nekaj več kot 1100 ljubiteljev teh britanskih rockerjev, ki bodo zvečer nastopili­ na stadionu Ernst Happel. Je pa svetovna turneja zaznamovana s tragiko, kajti Rolling Stonesi so po novici o smrti L'Wren Scott, dolgoletne spremljevalke Micka Jaggerja, prestavili avstralski in novozelandski koncert na jesen.

Avtobusni koncertni turizem

Kar osemnajst avtobusov bo popeljala na Dunaj agencija Koncerti.net, agencija Aranžmaji.si pa dva. Zanimanje je bilo vsaj petkrat večje, vendar je bil nakup vstopnic omejen.

»Predvidevam, da bo na Dunaju nekaj tisoč Slovencev, saj jih je veliko kupovalo samo vstopnice in gredo na Dunaj s svojim prevozom. Sicer je tovrsten koncertni turizem pri Slovencih vse bolj priljubljen. Veliko ljudi se odloča za avtobusni prevoz, saj je udobneje, ni treba skrbeti, kdo bo peljal nazaj v jutranjih urah, kdo bo spil pivo ali dve.«

Na slovenskem predstavništvu Eventima pravijo, da je bilo povpraševanje za koncert na Dunaju res veliko. »Na spletni strani smo vzpostavili ticket alarm in vsi potencialni kupci so bili obveščeni o začetku prodaje. V času napovedi predprodaje smo zaznali izjemno povečanje obiska spletne strani eventim.si.

Eventim Slovenija je na podlagi povpraševanja že prej poskrbel, da je bil določen kontingent rezerviran za slovensko občinstvo. Tako nam je uspelo zadovoljiti več sto kupcev. Koncert je bil v nekaj urah razprodan. Eventim Slovenija za vse večje koncerte v tujini poskuša pridobiti posebne kontingente za slovenske kupce. Iz tega izhaja aktivno sodelovanje s tujimi organizatorji, ki jih spodbujamo pri organizaciji mednarodnih dogodkov v Sloveniji, kot so Deep Purple in Gibonni, Il Divo, Michael Bublé, Joan Baez, Joss Stone in One Republic, ki letos prihajajo v Ljubljano,« je dodala Nicole Radermacher, izvršna direktorica Eventima.

»Čas ne čaka nikogar«

The Rolling Stones bodo imeli v Evropi po dunajskem koncertu še šest koncertov, turneja pa se bo končala na festivalu Roskilde na Danskem. Jeseni bodo izvedli koncerta, ki so ju morali prestaviti. Tako bodo 25. oktobra nastopili v Adelaidi v Avstraliji in turnejo končali 22. novembra v Aucklandu na Novi Zelandiji. Ali je to njihova zadnja svetovna turneja, bo seveda pokazal čas, in čeprav čas ne čaka nikogar, kot prepevajo The Rolling Stones (Time Waits for No One), seveda še utegnejo presenetiti.