Rufus Wainwright ekskluzivno za Vikend

Tenor 40-letnega Američana je za nežnejša srca – ženska in tudi moška! – prava glasbena poslastica.

Objavljeno
13. marec 2014 18.00
218582_rufus_s8_f5.tif
Alen Steržaj, Vikend
Alen Steržaj, Vikend

K nam prihaja s sedmim albumom Out Of The Game, čeprav ima za sabo spekter različnih projektov med popom in klasiko. Pel je za filme Gora Brokeback, Letalec, Zoolander in Shrek, napisal je opero, uglasbil Shakespearove sonete in je fanatičen oboževalec legendarne igralke Judy Garland (Doroteje iz Oza). Ni čudno, da je tudi po telefonu izjemno prijazen.

Po sedmih studijskih albumih tako avtorskega materiala kot številnih odmevnih priredb (Hallelujah, Over The Rainbow, Across The Universe ...) prihajate v Slovenijo. Kaj bomo slišali?

Sem na turneji z največjimi uspešnicami, z mano je tudi sestra Lucy, ki mi pomaga peti duete, tako da bo na odru tudi nekaj bratsko-sestrske ljubezni. Sem pa precej prožen, repertoar rad sestavim glede na počutje pred koncertom. Ne poznam pa nobene slovenske narodne pesmi. Kdo ve, morda se bom še kakšne naučil do koncerta! (smeh)

Zdaj promovirate zbirko največjih uspešnic Vibrate s skladbo Me & Liza kot vodilnim singlom. Vemo, da ste imeli težave s tisto določeno Lizo (Minelli, op. p.). V kakšnem odnosu sta zdaj?

Prihodnji teden se poročiva. In potem se bova ločila! (smeh) Šala. Veste, sem zelo igriva, vesela oseba, vse, kar počnem, počnem z mero dobrega humorja in pozitivnimi nameni. Nikakor ne napadam Lize, želim pa pojasniti nesporazum. Po svoje sva namreč del iste ekipe. Zdaj je žogica na njeni strani. Bomo videli, ali bova igrala tenis! (smeh)

Zamera ima gotovo opraviti z vašimi šovi, posvečenimi njeni mami, igralki Judy Garland. Vaše navdušenje nad njo izvira iz navdušenja nad Čarovnikom iz Oza. Je res, da ste se nekoč celo oblekli v Judy?

Enkrat pa res, za bis na enem od teh šovov sem se našemil v Judy in zapel Get Happy iz muzikala Summer Stock, v katerem je igrala. Bilo je zelo zabavno. Nisem je oponašal, šlo je za poklon.

Torej tudi vi ne razumete, kaj vam je Liza tako zamerila?

Mislim, da Lize nihče čisto dobro ne razume! (smeh) Je zelo skrivnostnega značaja. Razumem, da je zanjo vse, kar je v zvezi z njeno mamo, občutljiva tema.

Katero vlogo bi vi igrali v Čarovniku iz Oza?

Verjetno strašilo (smeh). Je Dorotejin najboljši prijatelj, je najbolj čustven in tudi ranljiv. In seveda najbolje izgleda! (smeh)

Imate poseben glas, vse, kar zapojete, zveni, kot da je neznansko lahko peti. Talent ali trdo delo?

95 odstotkov je trdo delo, drugo je talent. Vendar je teh pet odstotkov ključnih. Namreč, največji problem imajo tisti, ki trdo delajo, a jim zmanjka ravno tistih pet odstotkov talenta. Če ga nimajo, jim ne bo uspelo.


Glas vam je odprl mnoga vrata, sodelovali ste s številnimi priznanimi glasbeniki. S kom je bilo najlepše sodelovati?

Z Burtom Bacharachom, bi rekel. Pel sem na njegovem albumu At This Time in imela sva nekaj koncertov, na katerih me je spremljal na klavirju. Gotovo velika čast zame – ne nazadnje je prav on nekoč spremljal Marlene Dietrich! (smeh)

Zadnji album Out Of The Game ste promovirali z istoimenskim singlom. Hočete povedati, da ste zdaj, ko ste se končno ustalili, poročili in dobili hčerko, iz igre?

(smeh) Veste, igro omenjam v najširšem možnem pomenu, da se ne ve natančno, za katero gre: lahko je to biznis, lahko je to seks, lahko je to mladost(nost). Lahko pomeni več stvari in lahko pomeni, da sem pripravljen na novo, čisto drugačno igro v življenju (smeh). Vsekakor označuje mejnik, novo poglavje. Bomo videli, kako bo.

Vaša hči je vnukinja Leonarda Cohena, odraščala bo pri dveh očetih ...

Naj pojasnim: ona živi z biološko mamo (Lorco, hčerjo Leonarda Cohena, op. p.), ki ima skrbništvo nad njo. Midva z možem samo občasno preživljava čas z njo.

Okej, hotel sem vprašati, kdaj bodo po vašem otroci, ki odraščajo v istospolnih zvezah, normalno sprejeti v družbi?

Kmalu. Kajti otroci danes tako hitro odraščajo in mislim, da še preden bomo dojeli, bomo priča novim trendom v vzgoji, novim perspektivam, kar je dobro.

Veliko glasbenikov skriva svojo spolno usmerjenost, ker se bojijo, da bi ta tematika zasenčila glasbo. Vi tega strahu niste imeli?

Ne, tega preprosto nisem mogel skrivati, ker sem zelo slab lažnivec, slab pokeraš! (smeh) Čutil sem, da bi bilo zame preveč čustveno destruktivno, če bi to skrival in se pretvarjal. Navsezadnje imajo ljudje vedno raje resnico.