The Tiptons Sax Quartet v Gala hali

Zvečer bodo na Metelkovi v Ljubljani nastopile štiri posebne saksofonistke.

Objavljeno
31. marec 2014 15.22
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ameriški kvartet saksofonistk The Tiptons Sax Quartet bo zvečer ob 21. uri nastopil v Gala hali na Metelkovi v Ljubljani. Zasedbo sestavljajo Amy Denio (alt saksofon, vokal), Jessica Lurie (alt in tenor saksofon, vokal), Sue Orfield (tenor saksofon, vokal), Tina Richerson (bariton saksofon, vokal) in bobnar Robert Kainar.

Zasedba The Tiptons Sax Quartet je že nastopila na naših odrih. Tokrat prihaja na oder Gale hale v spremljavi bobnarja. Zasedba ponuja pristno mešanico glasb z vseh koncev in krajev. Brez zadržkov mečejo skupaj raznorodne glasbene prvine, saj prepletajo afro-kubanske, latinskoameriške, balkanske, bigbandovske elemente in tradicije in jih mešajo z jazzom, bluesom, bluegrassom, funkom, gospelom, klezmerjem in rockom.

Jazzovski ženski kvartet saksofonistk je leta 1988 ustanovila Amy Denio. Skupaj z Jessico Lurie ga je v različnih zasedbah ohranila pri življenju vse do danes. Nekoč Billy Tipton Memorial Saxophone Quartet, vmes The Tiptons, danes pa The Tipton Sax Quartet tvorita ob njiju še Sue Orfield na tenor saksofonu in Tina Richerson na bartion saksofonu v spremljavi Roberta Kainarja za bobni. V četrt stoletja obstoja je kvartet nanizal več kot deset albumov za različne založbe (Knitting Factory, New World Records, No Man’s Land). Lanski, enajsti po vrsti, And There I Thought, je izšel pri Jessicini založbi Zipa!/Spoot Music v sodelovanju z avstrijsko Sowiesound, na letošnji dan žena pa je bil objavljen Tiny Lower Case pod imenom The Tiptons Saxophone Quartet And Drums. Vsaka saksofonistka zase je aktivna v številnih drugih kombinacijah, zasedbah ali solo-projektih.