Toto in Perpetuum Jazzile, prijatelji iz Africe

Koncert: Bosta zvečer slovenska in ameriška zasedba v ljubljanski Hali Tivoli združili moči?

Objavljeno
01. julij 2015 18.51
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Ameriška rockovska zasedba­ Toto bo drevi nastopila v ljubljanski­ Hali Tivoli v okviru­ svetovne­ turneje, na kateri predstavljajo­ nov album Toto XIV, ki je njen trinajsti studijski album. Po ­pričakovanjih bodo gostili našo slovito vokalno zasedbo Perpetuum Jazzile, ki si je pripela­ mednarodno slavo z izvedbo pesmi skupine Toto Africa. Tej so kasneje dodali še njihovo skladbo Rosanna.

Zasedbo Toto so leta 1977 v Los Angelesu ustanovili uveljavljeni­ studijski glasbeniki. Izjemna muzikalnost in izvajalska ter studijska kilometrina so prepoznavni znak zasedbe, ki je vedno težila k popolnosti glasbenega izraza. Zgodba o mednarodnem uspehu skupine Toto je zgodba o uspehu pesmi Africa z njihovega albuma Toto IV iz leta 1982, na katerem so izdali kar pet singlov: ­Rosanna, Make BelieveI Won't Hold You Back, ­Waiting for Your Love in Africa. Slednja je bila njihova prva pesem na prvem mestu glasbenih letvic in skladba,­ s katero so se povzpeli med svetovne ­glasbene zvezde.

To je tudi pesem, ki jo je pod vodstvom Tomaža Kozlevčarja v izjemnem aranžmaju priredila naša vokalna zasedba Perpetuum Jazzile.­ Posnetek te pesmi na kanalu youtube ima že skoraj osemnajst milijonov ogledov. Koncert, ki se bo začel ob 20. uri v veliki dvorani Hale Tivoli, bodo začeli naši znameniti vokalisti. Kako bodo sodelovali s člani skupine Toto tudi na odru, se še ne ve. Kitarist te skupine Steve Lukather je na vprašanje, ali bodo skladbo Africa zaigrali skupaj, odgovoril, »da bo treba po ta odgovor priti na koncert«.

Ameriška rock zasedba je v skoraj­ štirih desetletjih delovanja zamenjala precej članov, zdaj pa deluje v zasedbi, ki jo sestavljajo Joseph Williams (pevec), David Paich (klaviature, glas), Steve Porcaro (klaviature, glas), Steve Lukather (kitara, glas), David Hungate (baskitara) in Shannon Forrest (bobni). Čeprav so Toto rockovska zasedba, zlahka prepletajo različne glasbene stile, kot so pop, rock, soul, funk, progresivni rock, hard rock, rhythm and blues, blues in jazz.

Doslej so nanizali kar nekaj svetovnih uspešnic, poleg omenjenih pesmi še Hold The Line, I Will Remember, Stop Loving You, I'll Be Over You, Stranger In Town, Pamela, Out Of Love in druge. Izdali so sedemnajst studijskih in živih albumov, ki so jih prodali v več kot petintrideset milijonih izvodov. Prejeli so številna priznanja, med katerimi je kar šest prestižnih grammyjev.

Zasedba Toto bo obiskala Ljubljano v okviru svetovne turneje ob izidu albuma Toto XIV, ki je njihov novi studijski izdelek po desetih letih, ki se je takoj uvrstil na najvišja mesta lestvic v devetih državah in postal najuspešnejša plošča skupine v zadnjih petindvajsetih letih. Za ta album se je kot glavni vokalist vrnil v zasedbo Joseph Williams, ki je bil v skupini sredi osemdesetih let, napovedali pa so ga s tremi singli – Orphan, Holy War in Burn.

Samo v Ljubljani bodo imeli Toto predskupino, Perpetuum Jazzile, ki so zelo uspešno priredili pesem Africa. David Paich je o tem dejal: »Všeč mi je, ko ljudje kombinirajo in naredijo drugačno glasbo ... Čestital sem jim in povedal, da so odlično opravili delo. To je mejnik časa.« Steve Porcaro je dodal: »Tudi meni se to zdi fantastično, ko tvoja glasba dobi novo življenje in je izpostavljena drugačnemu občinstvu, ki te pesmi morda nikoli ne bi slišalo.« »Uvod pri pesmi ­Africa, ko s ploskanjem in topotanjem posnemajo zvok dežja, je odličen. Fantastično. Sem njihov veliki oboževalec,« je ­navdušen Paich.

Izvrstna priredba pesmi Africa vokalne zasedbe Perpetuum Jazzile je vzbudila zanimanje tudi največjih svetovnih medijev (ABC Good Morning America, The Weather Channell, Eurochannel, France 2), ki so se obrnili na zasedbo s prošnjami za predvajanje videa, s televizijo Fox pa se je Perpetuum Jazzile nekaj let kasneje dogovoril za serijo nastopov v televizijskih oddajah.

Prelomnica

Boštjan Usenik iz Perpetuum Jazzile je povedal, da je bila »priredba skladbe Africa skupine Toto, ki smo jo posneli leta 2008 in leta 2009 objavili na youtubu, za Perpetuum Jazzile pomembna prelomnica. Kot slovenski glasbeni izvajalci smo z Africo na tem spletnem kanalu prvič viralno obkrožili svet in vzbudili pozornost splošne in glasbene javnosti – prejeli smo ­komplimente od glasbenih ­velikanov, kot so David Crosby skupine Crosby,­ Stills, Nash, avtorica več velikih hitov skupine Earth, Wind & Fire Allee Willis, in seveda od same skupine Toto.«

Del zasedbe Perpetuum Jazzile se je že srečal s skupino Toto poleti leta 2012, ko so bili v okviru evropske turneje v italijanskem Majanu. Ko je skupina izvedela, da prihajajo pevci Perpetuum Jazzile v Majano, so jih po tonski vaji povabili na kratko srečanje v njihovo ­zakulisje.

Sprejeli so jih kot stare prijatelje, nato pa jih še povabili na oder, da so skupaj izvedli pesem Africa. Napovedali so jih kot zasedbo z druge strani Jadranskega morja, iz Hrvaške. No, tokrat gotovo ne bo dvoma, od kod so Perpetuum Jazzile.