Toto in Perpetuum Jazzile skupaj v pesmi Africa

Veličastna združitev glasbenih moči v svetovni uspešnici

Objavljeno
03. julij 2015 12.50
Koncert skupine TOTO
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Na sinočnjem koncertu ameriške rock zasedbe Toto, ki je prvič nastopila v Sloveniji, se je vendarle zgodilo tisto, kar si je večina občinstva tudi najbolj želela, in sicer da bi skupaj s skupino pesem Africa izvedli naši Perpetuum Jazzile. To se je vendarle tudi zgodilo na veličanstem zaključku koncerta, ko so jo v dodatku skupaj izvedli in tako pripeljali koncert do vrhunca.

Dobro napolnjena velika dvorana ljubljanske Hale Tivoli ni bila presenečenje, kajti popularnost te skupine pri nas je gotovo narasla odkar so Perpetuum Jazzile svetovno popularizirali svojo različico pesmi Africa, kateri so v svoj repertoar dodali še njihovo drugo največjo uspešnico Rosanna. Tako se je število obiskovalcev zagotovo povečalo ravno zato, ker so kot predskupina nastopili naši svetovno znani pevci in pevke in seveda v pričakovanju skupne izvede te znamenite pesmi o črnem kontinentu. To skupno sodelovanje pa je bilo negotovo do zadnjega trenutka, kajti zasedba Toto se je šele včeraj odločila, da bodo to pesem skupaj izvedli kot zadnjo. Africo namreč tako ali tako na tej turneji izvedejo na zadnje.

Koncert se je začel natančno ob 20. uri, kar je pohvalno in dokaz, da je tudi pri nas mogoče koncert začeti ob napovedani uri, brez zamude. Občinstvo so ogreli Perpetuum Jazzile, zasedba, ki sicer stilsko sodi v nekoliko drugačne glasbene vode, ki pa je zelo široka in repertoarno obsega tako pesmi Jacoba Gallusa kot Michaela Jacksona, od slovenskih zimzelenih melodij do pop uspešnic Abbe in pa zasedbe Toto. Nedvomno se ima zasedba zahvaliti za svoj mednarodni preboj izjemnemu aranžmaju pesmi Africa, katere video je dobesedno okužil svetovno glasbeno javnost. Imeli so odmerjene pol ure, ki so jo dobro izkoristili.

Virtuozni kitarist zasedbe Toto Steve Lukather.
Foto Jure Eržen


Nato pa so po premoru natančno ob 21. uri na oder stopili člani zasedbe Toto z dodanimi koncertnimi izvajalci. Toto sedaj delujejo v zasedbi Joseph Williams (pevec), David Paich (klaviature, glas), Steve Porcaro (klaviature, glas), Steve Lukather (kitara, glas), David Hungate (baskitara) in Shannon Forrest (bobni). Zasedba se je začela oblikovati, ko so se srednješolski prijatelji, ki jih je Lukather povabil k sodelovanju, temu vabilu odzvali, in sicer David Paich in bratje Porcaro, Steve, Mike in Jeff. Slednja sta že pokojna, Jeff pa je bil dolgoletni bobnar zasedbe in kot studijski glasbenik igral na nekaj tisoč albumih. Njemu so na koncertu tudi namenili posebno posvetilo. Podobno je tudi Lukather kot studijski glasbenik sodeloval na več kot 1.500 albumih.

Na turnejah z njimi že nekaj časa tradicionalno nastopata tudi spremljevalna vokalista Jenny Douglas Foote in Mabvuto Carpenter ter najbolj znan tolkalist na svetu Lenny Castro, katerega seznam sodelovanj je v bistvu enciklopedija sodobne popularne glasbe in obsega tako različne glasbenike kot so The Rolling Stones, Adele, Elton John, Eric Clapton, Dolly Parton in še bi lahko naštevali. Njegovo sodelovanje na živih nastopih zasedbe Toto je Lukather napovedal s posebnim ponosom.

Sicer pa je skupina Toto obiskala Ljubljano v okviru evropske turneje ob predstavitvi novega albuma Toto XIV, ki je njen prvi studijski izdelek po desetih letih in je izjemno uspešen. Koncert so začeli z novo skladbo Running Out of Time, potem pa so v koncertni izbor z novega albuma uvrstili še pesmi Burn, Great Expectations, Holy War in Orphan. V natančno odmerjenem dveurnem koncertu, vključno z dodatkom, so tako zaigrali 18 skladb, katerim so namenili več prostora, kot v studijskih izvedbah. Z izvedbo pesmi Jimi Hendixa Little Wing pa so se še poklonili največjemu kitaristu vseh časov. Uradni del koncerta so zaključili s svojo drugo največjo uspešnico pesmijo Rossana.

In seveda je bilo potem za pričakovati, da se bodo vrnili na oder z dodatkom, ko so izvedli še skladbi On the Run in Goodbye Elenore ter skupaj s Perpetuum Jazzile veličastno zaključili koncert s pesmijo Africa. Tako se je tudi uresničila  velika želja zasedbe Perpetuum Jazzile, da bi skupaj s skupino Toto izvedli to pesem.