Triggerfinger – ostri belgijski rock

Zvečer bo rockovski trio nastopil v Cvetličarni.

Objavljeno
18. november 2014 11.37
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Drevi bo ob 21. uri v ljubljanski Cvetličarni nastopil sloviti trio Triggerfinger iz Belgije, ki je znan po izjemno energičnih nastopih. Ljubljano bo obiskal v okviru evropske turneje ob predstavitvi novega albuma By Absence of the Sun.

Zasedba je nastala leta 1998 in deluje v postavi Ruben Block, kitarist in pevec, Paul Van Bruystegem, baskitarist, in Mario Goossens, bobni. Velja za najglasnejšo skupino v Antwerpnu. Trenutno so najbolj znani po skladbah I Follow Rivers in All Night Long. Trio se je dolga leta kalili z nastopi v klubih, na koncertnih in festivalskih odrih po celi Evropi in izoblikoval specifičen koncertni zvok.

Greg Gordon, producent njihovih zadnjih dveh studijskih albumov All This Dancin' Around in By Absence of the Sun (Oasis, Wolfmother, Slayer, Soulwax), je zanje dejal: »Prvič v moji karieri se je zgodilo to, da ko sem odšel iz studia, sem dojel, da vse, kar smo posneli, dejansko bolje zveni, kot sem mislil, da bo.« Fantje so album All This Dancin' Around posneli v Sound City Studiu v Los Angelesu, v katerem je Nirvana posnela album Nevermind.

Leta 2004 so Triggerfinger izdali istoimenski prvenec, ki ga je rock občinstvo dobro sprejelo. Njihovo godbo pa so primerjali tako s Queens of the Stone Age kot z Led Zeppelin. Po tem albumu je sledila še plošča s posnetki v živo, nato pa so izdali še svoj drugi studijski album z naslovom What Grabs Ya?. Po manjšem neuspehu v poskusu prodora na glasbene lestvice so ga ponovno izdali leta 2009 z nekaj dodatnimi pesmimi.

Leta 2010 so izdali svoj tretji studijski album All This Dancin' Around, posneli pa so ga v Sound City Studios v Severnem Hollywoodu v Kaliforniji. A pravi uspeh so doživeli šele dve leti kasneje, ko so posneli akustično verzijo skladbe švedske alterpop pevke Lykke Li z naslovom I Follow Rivers, s katero so takoj posegli po prvih mestih na belgijskih in nizozemskih glasbenih lestvicah, kmalu pa je postala velika uspešnica tudi drugje po Evropi, tudi v Sloveniji. Kmalu zatem so prejeli nagrado na najboljšo flamsko alternativno zasedbo, najboljše nastopanje v živo in najboljšo pesem. Leta 2013 so nastopili pred Rolling Stonesi v Hyde Parku v Londonu na Barclaycard Summer Time Festivalu.

Letos so izdali nov studijski album By Absence Of The Sun, ki so ga posneli v Los Angelesu. Tega bodo ob svojih starejših uspešnicah predstavili danes zvečer v ljubljanski Cvetličarni in jutri v mariborskem Štuku.