Umrl je skladatelj in dirigent Pierre Boulez

Novico o njegovi smrti so sporočili Pariški filharmoniki.

Objavljeno
06. januar 2016 13.55
V. U.
V. U.

V starosti 90 let se je poslovil slavni francoski skladatelj in dirigent Pierre Boulez, ki je veljal za mit in legendo sodobne francoske kulture. Novico o njegovi smrti so sporočili Pariški filharmoniki, poroča tiskovna agencija AP.

Veljal je za enega vodilnih skladateljev post-Webernovega serialnega gibanja, ki je v svoja dela sprejel tako elemente glasbenega naključja kot elektronske glasbe, sicer pa tudi za intelektualca najvišjega nivoja, poznavalca celotne glasbene literature dvajsetega stoletja, ki jo je po svojem izboru ne le interpretiral, ampak analiziral in tudi reflektiral, o čemer govori vrsta esejističnih knjig.

Bleščeča dirigentska kariera

Po študiju na Pariškem glasbenem konservatoriju pri Olivieru Messiaenu in Renéju Leibowitzu je že leta 1954 ustanovil enega prvih ansamblov za izvajanje sodobne glasbe nasploh, ansambel Domaine musical, kmalu za tem, leta 1958, pa se je z orkestrom Jugozahodnega radia (Südwestfunk) iz Baden-Badna pričela tudi njegova bleščeča dirigentska kariera.

Imenovali so ga za glasbenega direktorja simfoničnega orkestra BBC in Newyorških filharmonikov, bil je gostujoči dirigent Čikaškega simfoničnega orkestra, vodil pa je tudi leta 1970 ustanovljeni Inštitut za raziskovanje in koordinacijo akustične glasbe v Parizu (znan tudi po kratici IRCAM).

Odločilen prispevek k razvoju glasbe v 20. stoletju

Leta 1975 je ustanovil glasbeno skupino, s katero se je v celoti posvetil izvajanju nove glasbe. Njegovo delo je odločilno prispevalo k razvoju glasbe v 20. stoletju in navdihnilo generacije mladih glasbenikov.

Kot dirigent je slovel po izvedbah del skladateljev, kot so Béla Bartók, Alban Berg, Anton Bruckner, Claude Debussy, Gustav Mahler, Maurice Ravel, Arnold Schönberg, Igor Stravinsky, Edgar Varèse, Richard Wagner ali Anton Webern. V karieri je osvojil kar 26 grammyjev – nazadnje so ga lani počastili z grammyjem za življenjsko delo – in vrsto drugih nagrad.

Predstavnik Pariških filharmonikov Hamid Si Amer je tisku posredoval informacijo, da se je njegovo življenje izteklo na domu v nemškem Baden-Badnu.