Vasko Atanasovski Trio v drugo

Eksplozivna predstavitev drugega albuma tega dinamičnega trojčka.

Objavljeno
11. oktober 2013 18.06
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Sinoči je bila v Gala Hali na Metelkovi v Ljubljani eksplozivna premierna predstavitev novega glasbenega izdelka vrhunskega inštrumentalističnega sestava Vasko Atanasovski Trio. Zasedba je z lanskim prvencem Come To Me odločna opozorila nase in ga je celo predstavila kar na dveh daljših turnejah po Kitajskem.

Sinoči pa so vrli godbeniki dokazali, da so oni daleč od blefa, kajti saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski, ki je tudi avtor vseh skladb, besedil in tudi poje, je ob pomoči izjemnega kitarista Dejana Lapanjo in neuničljivega tolkalista Marjana Stanića, demonstriral najbolje, kar lahko glasbeniki občinstvu dajo.

Pesmi z novega albuma Feel, ki je pravkar izšel pri založbi Celinka, so občutene skladbe, napisane v angleščini, srbohrvaščini in ena v slovenščini, ki premorejo zelo preprosto skorajda haiku okleščeno ljubezensko liriko, ki pa ne podlega banalnosti. Tudi Vasko, ki vse več poje, je povsem solidno kos njihovi interpretaciji.

Seveda pa so vsi trije glasbeniki predvsem mojstri svojih inštrumentov, kar so v živo dodobra pokazali in se ob tem vzorno zadrževali, da niso postali preveč moreči. Koncert je potekal s poudarkom na novih pesmih, te pa so izvedli zelo energično. Nove pesmi so bile dobro sprejete, nekatere starejše pa so že postale uspešnice, ki jih občinstvo prepeva skupaj z Vaskom.

Čeprav je vsem trem jazz zelo blizu, pa so glasbeno mešanico, od popa, jazza, rocka, reggaeja, etna, noisa in še česa tempirali tako okusno, da ne preseda noben okus. Vsekakor je album Feel več kot odličen nadaljevalec prvenca Come To Me in več kot primerna naložba v prihodnost. Slovenska država ali pa kak mecen bi lahko pametno vložil denar v promocijo tega slovenskega glasbenega bisera v tujini. Ni pošteno, da samo mi lahko uživamo v tem.

Gotovo pa bo z Vasko Atanasovski Triom naša prihodnost gotovo precej bolj smiselna.