Za vedno utihnil glas Roxette

Marie Fredriksson je umrla v 62. letu starosti zaradi možganskega tumorja, s katerim se je borila od leta 2002.
Fotografija: Marie Fredriksson in Per Gessle kot Roxette.
Foto Reuters
Odpri galerijo
Marie Fredriksson in Per Gessle kot Roxette. Foto Reuters

Enainšestdesetletna švedska pevka Marie Fredriksson, prepoznavni glas slavnega dueta Roxette (tudi mati dveh otrok), je po 17 letih izgubila boj z možganskim tumorjem. »Štirideset let si bila najboljša prijateljica. Stvari nikoli več ne bodo enake,« ji je v slovo zapisal tesni glasbeni kolega, pevec, skladatelj in kitarist Per Gessle, s katerim sta se spoznala konec 70. let kot člana drugih zasedb.

Kot Roxette sta začela nastopati leta 1986. Še istega leta sta izdala prvenec Pearls of Passion, prelomen pa je bil album Look Sharp dve leti zatem. Priljubljenost dueta je v drugi polovici 80. in 90. let rasla z uspešnicami I Call Your Name, The Look, Listen to your Heart, Dressed for Success ...

Enega največjih hitov, božični singel It Must Have Been Love, ki sta ga ustvarila že leta 1987, pa je globalna uspešnica postala s priredbo za romantično komedijo Čedno dekle (1990) z Julio Roberts in Richardom Gerom v glavnih vlogah. Osvojila je vrh lestvic v več kot desetih državah, Roxette je po Abbi postala najuspešnejša švedska pop zasedba.


Osemdeset milijonov plošč


Sredi 90. let sta izdala album največjih uspešnic Don't Bore Us, Get To The Chorus, potem pa za nekaj let prekinila sodelovanje. Gessle se je vrnil k skupini Gyllene Tider. Oboževalce sta znova razveselila na prehodu v novo tisočletje z dvema albumoma, po kolapsu Marie Fredriksson leta 2002 v domači kuhinji pa je glasbeno ustvarjanje zaustavilo triletno zdravljenje.

Z vrnitvijo na oder sta presenetila leta 2008 v Amsterdamu, v naslednjih letih sta z nastopi nadaljevala po vsej Evropi in izdajala nove albume vse do leta 2016, ko se je Marie Fredriksson ponovila bolezen. Duet Roxette je izdal deset studijskih plošč, nešteto singlov, kompilacijskih plošč in boksov, prodal okoli 80 milijonov plošč ter prejel številne nagrade od grammyjev do nacionalnih švedskih glasbenih nagrad.

Igrala sta tudi na kraljevih porokah leta 2010 in 2013 za švedski princesi Viktorijo in Madeleine.




 

Komentarji: