Začel se je 13. Orto Fest: v ospredju kakovost, ne odmevnost

Klubski festival alternativne bo potekal ves april, pričakujejo okrog tri tisoč obiskovalcev.

Objavljeno
11. april 2012 13.48
Petra Jerina
Petra Jerina

Edinstveni ljubljanski klubski festival Orto Fest že trinajsto­ leto zapored ponuja pester ­izbor koncertov za ljubitelje­ alternativne glasbe, spodbuja­ delovanje klubske scene pri nas in bogati kulturni utrip mesta. Potekal bo ves april, pričakujejo okrog tri tisoč obiskovalcev.

Za uspešno prvoaprilsko odprtje so poskrbeli kanadski punkerji Hanson Brothers. Tri dni kasneje so Orto preplavili rockabilly ritmi ameriško-italijanske skupine Arsen Roulette, dan za tem pa je gostoval domači poprockovec Gušti.

Do ideje za Orto Fest je po besedah Andreja Ciuhe, lastnika Orto bara in organizatorja festivala, prišlo leta 1999, ko je ekipa dobila zamisel o izboru celoletnega koncertnega dela z dodanimi presežki, ki bi jih lahko pridobili v skladu s programom kluba. In tako se je začelo. Na festival so povabili zanimive goste iz tujine in izbrali kakovostne domače predstavnike.

Z leti se je festival, ki je na začetku trajal okoli deset dni, spontano in postopno daljšal. Skladno s tem se je ekipa trudila sestaviti čim bolj raznolik program, da bi pridobili čim več občinstva, ki mu je klubska scena ljuba. Ciuha je o namenu dogodka povedal: »Cilj festivala je bil predstaviti žanrsko raznolike skupine, v ospredju pa je bila vedno kakovost in ne odmevnost.«

Tega se držijo še danes, kar je razvidno tudi iz letošnjega programa. Na 13. Orto Festu bodo nastopil norveški noise rockerji Årabrot, ameriški elektro Brothertiger in stoner metalci Saviours. Domačo glasbo bodo predstavljali Evil Eve, Hiša, Momento, Gregor Habič Band in slovenski metalcorovci Burn Fuse. Za žur bodo s tradicionalno irsko glasbo poskrbeli Beer Belly, pa vedno bolj prepoznavni Eskobars, Kill Kenny in Puppetz. Eden od vrhuncev bodo garažni rockerji Res Nullius, gotovo tudi Elevators in legendarni Avtomobili.

»Festival je namenjen tudi temu, da bi ljudje prišli na koncert, čeprav ne poznajo skupine, saj bi vedeli, da je izbor dober in da nastopajo le tisti, ki imajo kaj pokazati. Pri slovenski klubski sceni pogrešam to, da bi ljudje prišli popolnoma spontano in iz radovednosti,« je povedal ­Ciuha.

Letošnji Orto Fest bodo 26. aprila sklenili »hišni« C4, vstop bo prost. Izbor skupin je tehtno premišljen, saj je dober obisk ključen za uspeh festivala. Po besedah Ciuhe bi si želeli še več tujih nastopajočih in medijsko bolj zanimivih dogodkov, vendar jih pri tem omejujejo sredstva.

Vsako leto kandidirajo na razpisih mestne občine in ministrstva za kulturo, vendar še niso bili uspešni, saj naj dogodek ne bi bil dovolj odmeven, pojasnjuje Ciuha: »Ker je to popolnoma prostovoljen projekt kluba, lahko naredimo le toliko, kolikor si lahko privoščimo. Večkrat bi lahko dosegli več, predvsem pri tujih skupinah, kar bi pripomoglo k prepoznavnosti festivala. Tako bi se tudi neuveljavljene kakovostne skupine lažje prebile v javnost. Če bi dobili sredstva, bi vse investirali v to, vendar nam žal ne uspe.«

Na odru Orto bara se bo v sedemnajstih koncertnih dneh zvrstilo sedemindvajset priznanih slovenskih in tujih glasbenih zasedb.

Petra Jerina