Zadovoljivi The National v Križankah

Ameriška alter rock zasedba The National je v ljubljanskih Križankah predstavila nov album High Violet.

Objavljeno
07. julij 2011 12.36
Posodobljeno
07. julij 2011 12.42
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Sredin koncert ameriške alter rock zasedbe The National v ljubljanskih Križankah je bil presenetljivo močno srečanje z glasbenimi odmevi legendarne britanske skupine Joy Division s karizmatičnim Ianom Curtisom. Medtem ko The National na albumih niti ne zvenijo tako močno joydivisionsko, saj imajo na posnetkih precej altecountryjevkih zvokov, tako da se zdi primernejše primerjanje s skupine R. E. M, pa v živo ni bilo tako.

The National so se v Slovenijo vrnili po šestih letih, takrat so nastopili kot skoraj povsem neznana skupina v Izoli. Sedaj so prišli kot zvezde, katerim se odpirajo največji svetovni odri. Koncert je bil v okviru turneje ob izidu albuma High Violet, ki je bil izjemno dobro sprejet pri občinstvu in dobro ocenjen pri kritikih.

Pevec in pisec besedil Matt Berninger in dva para bratov Aaron in Bryce Dessener (kitari) ter Scott (baskitara) in Bryan Devendorf (bobni) so svojo odrsko zasedbo v Križankah razširili še s pozavnistom in trobentačem. Umirjena skorajda melanholična otožnost začenih skladb se je sčasoma prelevila v pravo jodivisionski diskoidni temačni ples, kar je Berningerjevo recitiranje še poudarilo. Občinstvo pa ga je očitno tako prevzelo, da se je kar dvakrat sprehodil med njim.

Sicer pa so po skoraj uri in pol koncerta The National zapustili oder, vendar razigranemu občinstvu to ni bilo dovolj. Tako so sledile še štiri pesmi, od katerih je bila zaključna Vanderlyle Crybaby Geeks povsem izštekana, akustična in odpeta brez mikrofonov, seveda z množico glasov iz občinstva.