Znan program 30. Druge godbe

Mulatu Astatke, Bombino in Magnifico največje zvezde letošnjega festivala drugačnih godb.

Objavljeno
02. april 2014 17.21
Magnifico
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Po treh desetletjih vztrajanja je mednarodni glasbeni festival Druga godba dočakal trideseto izdajo. Po uspešni lanski maratonski formi Druge godbe, bo tudi letos ta potekala v enem zamahu, in sicer 30. in 31. maja.

Program za letošnjo jubilejno Druga godba je poleg že znanih zvezdnikov, kot so Mulatu Astatke, Bombino in Magnifico, sedaj popolnjen. Tri nosilnim nastopajočim se je pridružilo še sedem zasedb, oziroma kar deset, če prištejemo še tri nastopajoče na celonočnem DJ-programu. Glasbeniki prihajajo kar s petih celin in iz štirinajstih držav.

Prvi zvezdnik festivala bo oče ethio-jazza Mulatu Astatke iz Etiopije v družbi britanskih jazzovskih mojstrov in Bombino, tuareški velikan električne kitare. Magnifico pa zasnoval posebno različico koncerta za Križanke. Turške glasbene poslastice bo serviral kvartet Rubato, ki poleg lastnih skladb igra tudi tradicionalno glasbo Anatolije, urbano tradicijo pa bo zastopala Američanka Akua Naru, ki je v zadnjih letih postala ena najatraktivnejših izvajalk hip hopa in govorjene poezije. Jambinai iz Južne Koreje in v Parizu živeči Kitajec Wang Li bosta gotovo zanimiva programska sprememba, ne le zaradi geografskega porekla, ampak zaradi lastnega glasbenega pristopa in izvedbe.

Posebno dejaven bo Marjan Stanič. Ta virtuozni domači bobnar in tolkalec bo v skupini Jimmy Barka Experience sklenil festivalsko dogajanje z novim programom, ki so ga nedavno predstavili, že dva dni pred tem pa bo sprejel svoje kolege v makedonski skupini Foltin, da bodo skupaj z gostoma, saksofonistoma Vaskom Atanasovskim in Nataliom Suedom, zvadili program, ki bo najprej predstavljen na Drugi godbi. V sodelovanju z Aubergine Artist Management iz Bruslja in Bass Culture iz Barija so pripravili poseben DJ-program s tremi izvajalci, ki bo trajal sedem ur ter bo spremljal in nadaljeval nočni program v klubih na Metelkovi.

Nastopila bo tudi neponovljiva, čudovita in čarobna Juana Molina, kot najpomembnejši svetovni glasbeni mediji opisujejo Argentinko. Koncert bo Druga godba organizirala skupaj s Škuc-Buba in to na predvečer uradnega začetka festivala.