Akademska robinhoodovka

Rusinja Aleksandra Elbakian je postavila na splet 48 milijonov znanstvenih razprav. Zastonj!

Objavljeno
23. februar 2016 13.42
Igor Bratož
Igor Bratož

Za znanstveno periodiko velja, da ni ravno poceni branje, institucije, ki nujno potrebujejo vpogled v najnovejše akademske dosežke,­ zato vsako leto plačujejo na milijone dolarjev za naročnine in dostop do pomembnih virov. Ruski profesorici Aleksandri Elbakian­ (na fotografiji) je pred nekaj leti prekipelo: leta 2011 je postavila na splet Sci-Hub in na njem nagrmadila oseminštirideset milijonov znanstvenih razprav z vseh znanstvenih področij. Sci-Hub, ki ga je lani obiskalo po osemdeset tisoč obiskovalcev na dan, je imel le eno lepotno napako: gradivo je bilo na ogled in dostopno brezplačno. Ni naključje, da so ta spletni naslov mediji takoj označili za Pirate Bay za znanstvenike, študente in razi­skovalce z vsega sveta, ki si akademskih revij niso mogli privoščiti, Aleksandra Elbakian pa je obveljala za junakinjo, akademsko robinhoodovko.

Aleksandra Elbakian ve, kaj počne, kot študentka na kazahstanski univerzi si namreč ni mogla privoščiti dostopa do stotin naslovov, za katere bi morala odšteti goro denarja, zato se je odločila za piratsko pot, deljenje gesel za spletni dostop do univerzitetnih knjižnic.

Tiste, ki so imeli dostop, je prosila, da ji priskrbijo gradivo, ki jo je zanimalo, Sci-Hub pa je ta način dostopa avtomatiziral: ko uporabnik išče določen članek, se stran poskuša prijaviti v različne knjižnice z gesli, ki so jih poklonili prejšnji uporabniki.

Takoj ko vdor uspe, Sci-Hub shrani kopijo članka na svojem strežniku. Rusinja se pri tem sklicuje na 27. člen splošne deklaracije človekovih pravic Združenih narodov, po katerem ima vsakdo pravico prosto se udeleževati kulturnega življenja svoje skupnosti, uživati umetnost in sodelovati pri napredku znanosti.

Založniški pogled na njeno početje je seveda precej drugačen, v Sci-Hub vidijo zgleden primer kršenja zakonodaje o avtorskih pravicah, in ko je vodilna ameriška akademska založba Elsevier lani ustrezno ukrepala, je newyorško okrožno sodišče ukazalo ugasniti Sci-Hub.

Toda Aleksandra Elbakian se ni dala. Sci-Hub je sicer izginil z naslova sci-hub.org, a se je spet pojavil na domeni, ki ni registrirana v Združenih državah, kot sci-hub.io. Po mnenju komentatorjev je to velika in pomembna zgodba o tem, kdo ima dostop do znanja – bogate raziskovalne institucije ali vsakdo, ki ima dostop do interneta?