Bolonjski sejem odprl vrata

V Bologni so danes odprli sejem otroških knjig, kjer tradicionalno sodelujejo tudi slovenski založniki.

Objavljeno
30. marec 2015 13.45
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Vrvež založnikov, literatov in ilustratorjev se v Bologni ne bo polegel do 2. aprila. Na sejmu (Bologna Children's Book Fair), katerega posebna gostja je letos Hrvaška, sodeluje okoli 1200 razstavljavcev iz 75 držav. Slovenska nacionalna stojnica v organizaciji Javne agencije za knjigo RS (JAK) je na svojem običajnem mestu v hali 29, na njej pa brezplačno razstavljajo različni vabljeni slovenski in zamejski založniki. Na stojnici predstavljeni najnovejši naslovi slovenskih avtorjev po izboru založnikov, posebej pa so izpostavljeni tudi naslovi lani in letos nagrajenih avtorjev in ilustratorjev.
Med avtorji so izpostavljeni nagrajenci s področja otroške in mladinske književnosti: Vinko Möderndorfer, Slavko Pregl, Tomaž Šalamun, Anja Štefan, Suzana Tratnik, Janja Vidmar in Huiquin Wang z avtorsko slikanico. Med ilustratorji pa Marjanca Jemec Božič, Maja Kastelic, Arjan Pregl, Alenka Sottler, Hana Stupica, Damijan Stepančič, Peter Škerl in Ana Zavadlav. Posebno predstavitev ima tudi vrhunski stripar Miki Muster, prejemnik Prešernove nagrade, kakor so nam sporočili z JAK-a.
Med pomembnejšimi dogodki na letošnjem sejmu je sodelovanje slovenske ustvarjalke Maje Kastelic na razstavi ilustratorjev, kamor so jo povabili organizatorji. Sodeluje na razstavi med izbranimi ilustratorji z vsega sveta, ki jih bodo uvrstili tudi v poseben katalog. Na blogu Maje Kastelic lahko preberemo: "Ko sem izvedela, da sem bila uvrščena na razstavo Bologna Children's Book Fair, ki je totalna institucija v svetu ilustracije in otroške literature, sem se kar zjokala od presenečenja in sreče. Sploh ne morem opisat, kako noro mi je to!"
Maja Kastelic je šele četrta slovenska ilustratorka, ki je bila na sejmih v Bologni od leta 1967 uvrščena v najožji izbor. Lani je žirija med 3190 prijavljenimi ilustratorji z vsega sveta med izbranih 75 uvrstila tudi ilustracije Petra Škerla, ki prav tako živi in dela v Trebnjem, pred njim pa sta bili v bolonjski katalog pred leti izbrani Alenka Sottler in Lila Prap.
Založniki so za stojnico poleg knjig prispevali tudi svoje tujejezične kataloge, knjige opremili z tujejezičnimi povzetki in s svojimi kontakti, prav tako so pomembna druga promocijska gradiva za posamične knjige, npr. kazalke, zloženke in razglednice. Omeniti velja, da so slovenski založniki prisotni na sejmu tudi s samostojnimi stojnicami – tako se predstavljajo Založba Mladinska knjiga, Morfem in prvič tudi Založba Miš.

Na sejmu se vrstijo različne podelitve mednarodnih nagrad in strokovni program za založnike, avtorje, ilustratorje, mentorje branja, pa srečanja z avtorji in ilustratorji. Danes ob 17.30 bo v Ilustratorski kavarni predstavitev osmih finalistov Silent Book Contest, med njimi je tudi Andreja Peklar. V hali 29 je na stojnici münchenske Internationale Jugendbibliothek vse dni na ogled izbor naslovov za Bele vrane 2014, med njimi sta tudi dva slovenska naslova, in sicer Tadej Golob: Kam je izginila Brina (ilustracije Milanka Fabjančič) in Evald Flisar: Alica v Poteruniji – roman v stripu (ilustracije Pšena Kovačič). V hali 29 so slovenska dela predstavljena tudi na stojnici IBBY. Janja Vidmar in Damijan Stepančič pa sta med nominiranci za nagrado Astrid Lindgren (ALMA). Prejemnik nagrade bo v Ilustratorski kavarni razglašen jutri ob 12.45.