Deloskop izpostavlja: Miha Mazzini o romanu Otroštvo

Ljubljana, Vodnikova domačija. Sreda, 13. 7., ob 19. uri.

Objavljeno
12. julij 2016 20.48
I. B.
I. B.

Danes bo na Vodnikovi domačiji na Vodnikovi v Ljubljani nekakšen pogovorni »after«, podogodek po rožniškem slavju na kresno noč 23. junija, ko je Miha Mazzini prejel Delovega kresnika za roman leta.

Jedrt Jež Furlan ga bo predstavila in spraševala o »avtobiografskem romanu v izmišljenih zgodbah« Otroštvo, v katerem je Dijana Matković v spremni besedi zatrdila, da »je Mazzinijeva najbolj tankočutna in pretresljiva knjiga doslej.«

Žirija, ki je romanu prisodila kresnika, je dodala, da lahko Otroštvo brez pomišljanja označimo za njegovo zrelo delo, v njem pa da »občuteno, toda nepatetično in nemoralizatorsko demitizira otroštvo kot zlato dobo življenja, hkrati pa izpostavi temeljno, formativno vlogo, ki jo ima v življenju posameznika«.

Mazzini, je še dodala žirija, se je pisanja romansirane avtobiografije, v kateri podaja pretresljivo zgodbo o odraščanju psihično in fizično zlorabljenega, zapostavljenega otroka, lotil nenaivno, celo nekoliko analitično, in v njej še enkrat pokazal, da ima pretanjen posluh za dodelano kompozicijo, ki jo zna prilagajati naravi vsakokratne zgodbe.