Detektiv Birsa bo iskal morilca klošarke

Predstavljamo programe slovenskih založb za leto 2018.

Objavljeno
24. januar 2018 13.04
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Slovenske založbe so že ­sestavile programe za letos. Čeprav se nenehno govori o krizi in da število izdanih knjig že nekaj časa upada, lahko pričakujemo, da jih bo tudi letos izšlo blizu pet tisoč. Založbe smo prosili, da nam predstavijo program in opozorijo na ­najzanimivejše izdaje.

Litera

Publicist in urednik Samo Rugelj bo v knjigi Istanbul predstavil protagonista, ki se leta 2017 poda na finalno tekmo evropskega košarkarskega prvenstva s košarkarsko klapo iz mladosti. Toda Istanbul zanj ni samo mesto zmagoslavja in veselja, temveč tudi mesto ljubezni. Tam je pred dobrimi tremi desetletji spoznal svojo ženo.

Knjiga Predanost Vinka Möderndorferja bo ob avtorjevi 60-letnici prinesla izbor njegovih pesmi. Möderndorferjev pesniški opus šteje sedemnajst zbirk, v njih je približno tisoč pesniških naslovov. V tem izboru jih je 213, kar pomeni, da Predanost prinaša petino njegovega pesniškega ustvarjanja.

Romaneskni prvenec Jedrt Lapuh Maležič Vse, kar je človeškega bi lahko označili za bildungsroman, saj obravnava osebni razvoj protagonistke, ki potuje po vzhodnih deželah, ki naj bi razsvetlile zahodnega človeka. Romaneskni prvenec Natalije Šimunović Stigme in savant pa opisuje osupljiv in nepojasnjen pojav, ko človekovi možgani delujejo »nepravilno« v smeri, da oseba lahko aktivira ozek pas delovanja do genialnosti.

UMco

Knjiga Ne škoduj! Henryja Marsha je neposredni vpogled v delo in izzive nevrokirurga v moderni bolnišnici. Končna analiza je eno od najpomembnejših del Jeffreyja M. Massona, nekdanjega vodje Freudovih arhivov (ter avtorja odmevne in kritične knjige Zablode psihoterapije), saj je z razkritjem dvomljivih metod dela, ki jih pri delu z učenci njihove psihoanalitične šole in klienti uporabljajo člani freudovske šole za psihoanalizo, zamajal nedotakljivost psihoanalitikovega poklica.

Iskanje izgubljenega zdravja priznanega slovenskega pisatelja, kolumnista, humorista in prevajalca Branka Gradišnika je delo, v katerem se je avtor posvetil človekovim boleznim in zdravju v najširšem družbenem in najožjem osebnem smislu. Avtor knjig, vodja delavnic in svetovalec za družinsko nasilje Lundy Bancroft se v knjigi Zakaj to počne? ukvarja z nasiljem v družini. Namenjena je splošnemu bralstvu in profesionalcem, ki delujejo na socialnem področju.

V svetovni in zdaj že klasični uspešnici Vplivanje, prevedeni tudi v slovenščino, je profesor Robert Cialdini preoblikoval način razmišljanja o veščini prepričevanja. S knjigo Predpričevanje pa Cialdini ponudi nov pogled na veščino vplivanja, ki je pravo razodetje: ne gre samo za to, kaj rečemo s končnim namenom vplivanja in kako, temveč so pomembni tudi trenutki, preden začnemo govoriti.

Samo Rugelj se v novi knjigi Na Triglav odpravi na največjo pustolovščino svojega življenja: s prijateljico iz mladosti se namenita v sproščenem, zložnem in vztrajnem pohodnem tempu v dobrem dnevu priti iz Ljubljane na vrh Triglava.

Goga

Marko Sosič v romanu Kruh in prah v obliki dnevniškega zapisa opisuje pot od Trsta do Visokega v Bosni v času neposredno pred pisanjem romana Ki od daleč prihajaš v mojo bližino (2012). Nova zbirka kratke proze Radost in veselje poslovnega sveta Mihe Mazzinija bo prinesla sliko izpraznjenega sveta delovnih okolij, po katerem pustoši divji kapitalizem.

Detektiv Taras Birsa, ki smo ga spoznali v kriminalki Tadeja Goloba Jezero, se bo v knjigi Klošar lotil novega primera. V ljubljanskem parku najdejo truplo ženske, brezdomke, ustreljene z neposredne bližine. Medsočje Mirta Komela je detektivski roman, ki se drži klasičnih pravil žanra tako, da jih krši. Zlasti z nenehnim preskakovanjem v druge, sorodne žanrske registre psihološkega, filozofskega in bildungsromana. Predviden je tudi izid dveh zbirk poezije, Odrezani od neba Esada Babačića in Poročilo o Jasperju Krullu Petra Svetine.

Omeniti je treba tudi obsežni knjigi še neobjavljenih fragmentov iz zapuščine Srečka Kosovela z naslovom Vsem naj bom neznan, med katerimi se je znašlo precej odličnih pesmi, kratke proze, okruškov zamisli za dramske tekste … Zapuščino je več let raziskoval ter knjigi uredil in opremil s spremno študijo Miklavž Komelj. V prevodnem programu Goge velja omeniti Gogoljeve Mrtve duše ter zgodnejše kratkoprozno delo Aleksandra Hemona Vprašanje Bruna.

Center za slovensko književnost

V pesniški knjigi Alenke Jovanovski 360 stopinj se bodo prepletale refleksija družbene stvarnosti, refleksija ljubezni, družbeno strukturirane v funkciji službe kapitalu, ter refleksija družbene konstrukcije telesa, živali in ženske. Osrednji element zbirke Udor Uroša Praha je kompleksno spletišče osebno bivanjskih in regionalno ter globalno političnih sil, ki prečijo predvsem manjšinske posameznike. Maja Miloševič v zbirki Oder za gluhe vzpostavlja prostor revolta, ki se razteza od najintimnejših predelov notranjosti telesa, prek Ljubljane, do večjih političnih enot.

Milan Šelj v najnovejši zbirki pesmi v prozi Obljubljena dežela sledi notranjemu glasu migranta/brezdomca in usodam protagonistov, ki z njim delijo svojo izkušnjo in v družbi pogosto ostanejo brez besede ter nevidni. Brane Mozetič v zbirki Sanje v drugem jeziku predstavlja pesmi, ki so zapisi sanj o osebah, prisotnih v njegovem življenju.

V izboru kratkih zgodb Kličite me Esteban bosanska avtorica Lejla Kalamujić pogumno povezuje teme osame, prezgodnje izgube matere, otroštva z vedno odsotnim očetom alkoholikom, lezbične identitete v nestrpnem okolju, begunstva v nedavni vojni, duševnega zdravja in temeljne neumeščenosti v okolju in svetu. V romanu Kaj pomeni ljubiti se avtor Mathieu Lindon spominja prijatelja, filozofa Michela Foucaulta, ki mu je v obdobjih odsotnosti posojal svoje stanovanje.

LUD Literatura

Andrej Blatnik v kratkoprozni zbirki Ugrizi spregovori o večnih temah in premislekih, ki jih zastavlja človeška eksistenca. Mamuti, romaneskni prvenec Jerneja Županiča, je svojevrstna knjiga, ki vsebuje tudi pravljične elemente, tovarne mamutov in druge pravljične ter nepravljične tovarne, eksperimente s homunkuli, otok, ki se veča z dovažanjem stvari s kopnega in kjer svet pokopava svoje mrtve, itd.

V delu Prekleta popolnost (Spisi o žrtvovanju in slavljenju lepote) katalonski avtor Rafael Argullol osmišlja svoja potovanja, denimo po Ameriki in Siciliji, in potovanja svojih junakov – Rilkeja in Nietzscheja. Na potovanjih išče odgovore, ki mu jih zastavljajo knjige, njegova prva strast, predvsem pa mu omogočajo neprestano soočanje z drugim oziroma drugostjo.

Knjiga Toma Virka Literatura in etika bo predstavila poglavitne tokove etične literarne vede. Alžirska pisateljica, zgodovinarka in režiserka Assia Djebar (1936–2015) je v zbirki novel Alžirske ženske v svojih sobanah spregovorila o vsakdanu žensk v haremu, njihovem uporu, »senčni govorici« teh žensk, ki predstavlja drugi pogled na uradno zgodovino. Delo je v dialogu s slikarskima mojstrovinama Delacroixa in Picassa.

Studia humanitatis

Ena najzahtevnejših njihovih knjig, ki bodo izšle letos, je Dunajska moderna in krize identitete Jacquesa Le Riderja. Obravnava dunajsko secesijsko literarno in umetniško elito, Freuda in Wittgensteina, antisemitizem in sionizem ter negotovosti o identiteti spolov v času hitrih sprememb kot sestavine iste zgodovinske konstelacije, ki je v marsičem napovedala občutje postmodernizma konec 20. stoletja.

Delo Onkraj narave in kulture Philippa Descole dominantno prepričanje sodobnega sveta o naravi in kulturi kot zoperstavljenih domenah realnosti sooči z razumevanjem sveta, življenja in bivanja v drugačnih kulturah, od avstralskih do amazonskih staroselcev, kjer je razumevanje mesta ljudi med bitji in odnosa do njih drugačno.

Letos mineva dvesto let od rojstva Karla Marxa. Studia humanitatis bo izdala pregledan prevod njegovega spisa Osemnajsti brumaire Ludvika Bonaparta. V času populariziranja Marxa kot kritika politične ekonomije ta spis kaže teoretsko in literarno briljanco njegove sprotne analize tega, kako politični boji izražajo temeljna družbena protislovja.

Pripravljajo tudi novo izdajo Predavanj iz splošnega jezikoslovja Ferdinanda de Saussura. Prezgodaj umrli newyorški sociolog Neil Smith sodi med temeljne raziskovalce sodobne urbanosti. Izdali bodo njegovo knjigo Nova urbana meja.

Sanje

Izšel bo romaneskni prvenec nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adichie Škrlatni hibiskus. To delo meri čustveno bolečino, krče odraščanja, vsiljeno tišino medosebnih odnosov, izmuzljivo obljubo skorajšnje svobode …

Turški nobelovec Orhan Pamuk se v romanu Ta čudni občutek v glavi sprašuje, kaj je sploh lahko pomembnejše od ljubezni, hkrati pa mojstrsko orisuje napetosti med urbanim in družinskim življenjem pa tudi jezo in nemoč žensk v lastnih domovih.

Nekdanja predstavnica za odnose z javnostmi haaškega sodišča Florence Hartmann v knjigi Žvižgači spregovori o ljudeh, ki se uprejo nadrejenim, če je treba, tudi svoji vladi, kršijo pravila in razkrivajo strogo zaupne informacije samo zato, da bi izboljšali občutljivo ravnovesje demokracije. Njeni junaki so Daniel Ellsberg, Mordechai Vanunu, David Kelly, Chelsea Manning, Edward Snowden in Olivier Thérondel.

Knjiga Georgea Orwella Svoboda ali suženjstvo prinaša izbor esejističnih preudarkov, ki se v izhodišču oprejo na Orwellovo reinterpretacijo biblijske prilike, pravzaprav metafore nekritičnega sprejemanja družbenega obrazca, namesto da bi ga presekali s ­spremembo.