Knjiga, ob kateri otroci hitro zaspijo

Velika uspešnica na Amazonovi lestvici menda tudi najbolj živahne malčke uspava v nekaj minutah.

Objavljeno
18. avgust 2015 13.19
J. G., kultura
J. G., kultura
Za mnoge avtorje je misel, da bodo bralci ob njihovih knjigah hitro zaspali, prav zoprna. Toda zadnji fenomen, ki se je osvojil sam vrh Amazonove lestvice, je knjiga, ki obljublja prav to. Še tako živahni otroci menda zaspijo, ko jim starši berejo knjigo o zajčku, ki bi rad zaspal.

Knjigo je napisal švedski psiholog in lingvist Carl-Johan Forssen Ehrlin. Ima vsega 26 strani in je prvo delo, ki je izšlo v samozaložbi ter se uvrstilo na sam vrh lestvice najbolje prodajanih knjig. V njej so bistvene psihološke tehnike, ki pomagajo otrokom, da se sprostijo in zadremajo.

Avtor staršem svetuje, naj med branjem pogosto zehajo, poudarjajo določene besede in govorijo s počasnim in umirjenim glasom, ko pridejo do poševno natisnjenih besed. Čeprav so v knjigi tudi risbe, je bolje, če otroci samo poslušajo besedilo.

Forssen Ehrlin pravi, da je to verbalna zamenjava za zibanje otroka pred spanjem. Na zamisel o knjigi je prišel med dolgo vožnjo z materjo. Ko je zaspala, je razmišljal, kako bi lahko metode dela, ki jih je poznal iz psihološke prakse, uporabil pri sproščanju otrok. Uporabil je podobne tehnike sproščanja kot pri praktičnem delu, vendar je potreboval še tri leta in pol, da se je domislil ustrezne zgodbe.
Vse skupaj otrokom menda pomaga, da se osredotočijo in postanejo del zgodbe ter tako v nekaj minutah zaspijo skupaj z zajcem Rogerjem. V knjigi z naslovom Zajec, ki bi rad zaspal poleg zajca nastopajo tudi stric Zehalec, Sova težkih vek in speči Polž. Ti zajcu prigovarjajo, naj misli in diha počasi ter se umiri. »Prepusti telo, da postane težko, naj se ti zdi, kakor da padaš kot list papirja, počasi navzdol, navzdol ... Tvoje očesne veke so težke ...«, je eden od odlomkov iz knjige.

Knjižica je postala priljubljena z ustnimi priporočili. Avtor Ehrlin je pri izdaji knjige uporabil Amazonov CreateSpace sistem, kjer avtorji objavijo svojo knjigo na internetu, vsako naročilo pa je natisnjeno individualno. Sistem je namenjen novim avtorjem, ki prodajajo nizke naklade.

Direktorica za izdajanje knjig pri britanskem Amazonu Allison Forrestal je povedala, da se je zgodilo prvič, da je neodvisni avtor zavzel prvo mesto pri tiskanih knjigah.