Knjižni kalejdoskop: Neruda, e-knjige in Rushdie


Znova ugibanja o umoru Nerude, usoda e-knjig in iranski bojkot frankfurtskega knjižnega sejma.

Objavljeno
12. oktober 2015 17.47
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

Z bakterijo nad Pabla Nerudo?

Rodolfo Reyes, nečak nobelovca Pabla Nerude (na fotografiji), je prepričan, da je bil njegov stric umorjen, in je to prejšnji teden sporočil javnosti. Slavni pesnik, dolgoletni član čilske komunistične stranke, je umrl v bolnišnici Santa María blizu čilske prestolnice Santiago 23. septembra 1973, samo dvanajst dni po tem, ko so strmoglavili predsednika Salvadorja Allendeja.

Kot vzrok smrti so do nedavnega navajali srčno kap, imel pa je tudi napredovalega raka prostate. Zaradi dvomov o resničnosti te diagnoze, ki so jih sprožile trditve Nerudovega šoferja Manuela Araye, so aprila 2013 izkopali njegovo truplo iz groba na čilski pacifiški obali Isla Negra. Araya je trdil, da je pesnik umrl zaradi injekcije, ki so mu jo zapičili v trebuh agenti Pinochetove hunte, tej pa je bil trn v peti zaradi proallendejevskih stališč.

                                           Pablo Neruda. Foto Wikipedia

Novembra 2013 so forenzični strokovnjaki razglasili, da na njegovih posmrtnih ostankih niso našli sledi zastrupitve. Toda junija letos je forenzična ekipa v Murcii objavila,­ da je na njegovih posmrtnih ostankih našla tri tipe nenavadnih proteinov. Dva bi lahko pojasnili z dejstvom, da je imel Neruda raka na prostati v napredovali fazi, tretji protein, povezan z bakterijo­ Staphylococcus aureus, pa je sumljiv.

Pretekli teden je Eduardo Contreras, odvetnik čilske komunistične stranke, dejal, da so to bakterijo uporabljali za eliminacijo nasprotnikov Pinochetovega režima, vodja čilskega programa za človekove pravice na ministrstvu za notranje zadeve Rodrigo lledó pa je dejal, da leta 1973 te bakterije v Čilu ni bilo, in dodal, da so jo oborožene sile uvozile velike količine, da bi z njo uničevale Pinochetove nasprotnike.

Družina ostaja razdvojena, saj drugi Nerudov nečak, Bernardo Reyes, v to teorijo ne verjame.

E-knjigam se slabo piše

Največji britanski trgovec s knjigami Waterstones je iz trgovin umaknil Amazonove kindle, saj se zelo slabo prodajajo, in jih nadomestil s tiskanimi knjigami. Prav tako jih je umaknil iz izložb.

      Foto: Reuters

»Življenje branja na kindlih se zdi kot življenje uspešnic – nekaj časa prodaja raste in raste, potem pa se to nenadoma ustavi in komaj še prodaš kakšen izvod,« je povedal direktor prodaje Waterstonesa James Daunt in dodal, da so se e-bralniki pokazali kot ena od naprav z najkrajšo življenjsko dobo do zdaj. Odločitev, da bodo kindle umaknili, so sprejeli, ker je prodaja fizičnih knjig pri Waterstonesu narasla za pet odstotkov na račun e-branja.

Zdi se, da ta trend ni značilen samo za Waterstones, temveč tudi za druge britanske knjigarniške verige. Pri Nielsen Bookscan se je prodaja papirnatih knjig v prvem delu leta 2015 povečala za 4,6 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani. To je prvič po letu 2007, da je prodaja tiskanih knjig narasla.

Iran bo zaradi Rushdieja bojkotiral frankfurtski sejem

V znak protesta, ker bo otvoritveni govor na frankfurtskem knjižnem sejmu imel britansko-indijski pisatelj Salman Rushdie, se je Iran odločil, da bo bojkotiral sejem. Iransko kulturno ministrstvo je odločitev organizatorjev, da povabijo Rushdieja, označilo za nekulturno dejanje in pozvalo tudi druge islamske države, naj se sejma ne udeležijo.

      Frankfurtski knjižni sejem. Foto: Reuters

Irance motijo Rushdiejevi Satanski stihi, ki od leta 1989 veljajo za blasfemične, ajatola Homeini pa je nad Rushdie­jem razglasil fatvo in zanj razpisal tri milijone vredno nagrado, ki še vedno velja.