Praznično v Vrbi in drugod po Sloveniji

Osrednja slovesnost v Prešernovem rojstnem kraju bo ob 13.00, slavnostni govornik bo predsednik države Borut Pahor.

Objavljeno
05. februar 2016 17.51
*mfe* RIBCEVINA
V. U.
V. U.

Kot vselej ob 8. februarju bo praznično tudi v Vrbi na Gorenjskem, kjer Občina Žirovnica, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica in KD dr. France Prešeren Žirovnica – Breznica znova napovedujejo dogajanje pred Prešernovo rojstno hišo.

Ta, po domače »pri Ribč«, velja za lepo ohranjen primer gorenjske gruntarske hiše, zgrajene že v 16. stoletju, pri čemer je prvotno, deloma leseno stavbo, po kasnejših pozidavah zamenjala podoba tipične gruntarske hiše. Današnjo je dobila nekaj let po Prešernovi smrti, po požaru v Vrbi leta 1856.

Osrednja slovesnost v Vrbi bo ob 13.00, v programu napovedujejo nastop igralke Mance Ogorevc in pevke Nuše Derenda, slavnostni govornik pa bo predsednik države Borut Pahor.

Program sicer ne bo omejen le na »srečno, drago vas domačo«. V bližnji Žirovnici bodo že med 8.00 in 10.00 stekla vodstva v okviru projekta Po poteh kulturne dediščine, in sicer izpred rojstne hiše Prešernovega prijatelja Matije Čopa. Do Vrbe pa bo mogoče tudi poromati. Peš z Brezij, po maši v baziliki Marije Pomagaj, ki se bo začela ob 8.30.

Praznično tudi drugod

Na slovenski kulturni praznik bo seveda praznično tudi drugod po Sloveniji. Kot vselej bodo v številnih muzejih in galerijah pripravili dan odprtih vrat z vodstvi, predavanji in odprtji razstav, marsikje se bodo vrstili glasbeni in otroški programi.

V Ljubljani bo živahno tako na Prešernovem trgu, kjer bo opoldne tradicionalen recital Preešrnove poezije s člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije, kot vzdolž Prešernove ceste, ob kateri so zgoščene muzejske nacionalke. Bogat program vodstev in drugih dogodkov napovedujejo tako v Narodni galeriji kot Narodnem muzeju in Moderni galeriji. Slednja dva bosta program organizirala tudi na Metelkovi, torej v tamkajšnjem objektu Narodnega muzeja in MSUM.

Ob Prešernovi je tudi Predsedniška palača in medtem ko bo predsednik države v Vrbi, bodo ob prazniku v Ljubljani na široko odprli njena vrata. Danes namreč v njej znova napovedujejo dan odprtih vrat, kar je novost ob praznikih, ki jo je uvedel aktualni prvi mož države.

V palači si bo mogoče ob 10.40 in 13.40 ogledati Malo pregledno razstavo slikarke, performerke in aktivistke Aprilije Lužar, znane po umetniških delih in akcijah na temo feminizma in razpiranja aktualnih družbenih tem. Med te sodijo nasilje nad ženskami, položaj žensk v sodobni družbi, obravnavanje ženskega telesa ali lezbični aktivizem. Ogledati si bo mogoče izbor del iz njenega obsežnega opusa.

Omenimo še prireditve v knjigarni Konzorcij od 10.00 do 15.00, med njimi pesniški maraton v spomin na Aleša Debeljaka, ki se bo začel ob 13.00.