Na situ za mednarodnega Bookerja še šest finalistov

Kandidati ostajajo Orhan Pamuk, Elena Ferrante, Yan Lianke, José Eduardo Agualusa, Robert Seethalerin in Han Kang.

Objavljeno
14. april 2016 15.07
V. P. S.
V. P. S.

Šest knjig je ostalo v finalu za ugledno mednarodno literarno nagrado man Booker International 2016, med njimi so tudi avtorji, ki pišejo pod psevdonimom ali so prepovedani.

To so turški nobelovec Orhan Pamuk z romanom A Strangeness in My Mind, italijanska avtorica, ki piše pod psevdonimom Elena Ferrante z romanom A Story of Lost Child, kitajski disident Yan Lianke za roman The Four Books, zaradi politične vsebine zelo drzno knjigo, angolski pisec José Eduardo Agualusa za roman A general Theory of Oblivion, avstrijski avtor Robert Seethaler za roman Vse življenje, ki je edini med nominiranci preveden v slovenščino, in južnokorejska pisateljica Han Kang z romanom The Vegetarian.

Nagrada je namenjena avtorjem del, ki so prevedena v angleščino, zmagovalni tandem bo dobil 50 tisoč funtov, kajti nagrada se razdeli med pisca in prevajalca. Žirija je izbirala med 155 deli, na daljšem seznamu nominirancev je bilo 13 del, sedaj jih je v igri še šest, nagrajenec pa bo razglašen 16. maja.

V žiriji so literarni kritik in pisatelj Boyd Tonkin, antropologinja Tahmima Anam, predavatelj in prevajalec David Bellos, predavatelj literarnih ved Daniel Medin ter pesnica Ruth Padel. Tonkin je dejal, da bo seznam šestih nominirancev peljal bralce okoli sveta in na vse meje, na katere lahko trešči fikcija.