Nemški Schwäbisch Hall bogatejši za ploščo v spomin Primožu Trubarju

Ploščo, posvečeno Trubarju, so v mestu v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg odkrili v sklopu prireditev ob 500-letnici reformacije.

Objavljeno
23. marec 2017 17.25
lvi*PRIMOZ TRUBAR
V. U., STA
V. U., STA

V sklopu prireditev ob 500-letnici reformacije so v nemškem mestu Schwaebisch Hall odkrili spominsko ploščo, posvečeno nosilcu reformacije na Slovenskem Primožu Trubarju.

Ob jubilejnem reformacijskem letu so pripravili tudi simpozij z naslovom Vidiki reformacije Johannesa Brenza (1499–1570), Primoža Trubarja (1508–1586) in nemški JZ prostor.

Ploščo v spomin natisa prvih dveh slovenskih knjig leta 1550 so odkrili na hiši tiskarne Frentz. Dogodek je potekal v organizaciji Slovenskega inštituta na Dunaju, Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar in muzeja Haellisch-Fraenkisches.

Na prireditvi minuli petek so spregovorili župan mesta Schwäbisch Hall Hermann-Josef Pelgrim, svetovalec predsednika republike Boštjan Žekš in predsednik Slovenskega inštituta na Dunaju Herbert Seher, so sporočili iz Slovenskega inštituta na Dunaju.

Odkritju plošče je sledil simpozij, na katerem je navzoče nagovorila tudi slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko. Uvodni predavanji sta bili namenjeni Johannesu Brenzu in Primožu Trubarju. Brenz je kot pridigar deloval v Hallu, zavzemal se je predvsem za izobraževanje.

Z njim je povezan tudi Primož Trubar, ki je dal prav v Schwäbisch Hallu natisniti prvi knjigi v slovenskem jeziku, Katekizem in Abecednik. Na simpoziju je med drugim spregovoril tudi Vincenc Rajšp s Slovenskega inštituta na Dunaju, in sicer z referatom Sprejemanje Primoža Trubarja v času njegovega življenja in kasneje. Dogodka se je udeležilo več kot 100 ljudi, med njimi tudi vrsta Slovencev, so še sporočili z inštituta.