Od študij do kipa: tivolski spomenik Borisu Pahorju

Fotograf Igor Modic je v ateljeju Mirsada Begića spremljal nastajanje pisateljevega bronastega »dvojnika« in prvo tivolsko »testiranje«.

Objavljeno
03. april 2017 14.51
Boris Pahor
J. G.
J. G.

V četrtek bodo v ljubljanskem parku Tivoli odkrili spomenik pisatelju Borisu Pahorju. Spomenik iz brona, delo kiparja Mirsada Begića, je v nadnaravni velikosti – visok je dobra dva metra –, postavili pa ga bodo v neposredni bližini spomenika pesniku in pisatelju Edvardu Kocbeku, ki je bil Pahorjev literarni mentor.

Impozantni spomenik Borisu Pahorju postavljata Mladinska knjiga in Mestna občina Ljubljana. Pahor je upodobljen med hojo kot odločen mož, v roki nosi torbo, na kateri je logotip Mladinske knjige.

Ne zgodi se ravno pogosto, da bi živemu človeku postavili spomenik oziroma po njem poimenovali ulico ali trg. Boris Pahor je očitno izjema.

Sprva mišljena Pahorjeva ploščad

Prvotna zamisel predsednika uprave Mladinske knjige Petra Tomšiča, ki jo je predlagal ob Pahorjevem stotem rojstnem devu 26. avguta 2013, je bila, da bi po tržaškem pisatelju poimenovali ploščad pred ljubljansko knjigarno Konzorcij. Zamisel se je samemu Borisu Pahorju zdela nenavadna glede na to, da je živ. »Sam bi raje videl, da bi trg poklonili vsem literatom, ki so ustvarjali v Trstu,« je dejal.

Ob praznovanju stotega rojstnega dne so Pahorja peljali tudi h kipu Kocbeka v Tivoli in tam so slavljencu omenili drugo zamisel, ki se jim je porodila na kraju samem – da bi mu postavili spomenik. Ni znano, ali se je pisatelj na to zamisel odzval na podoben način kot na poimenovanje ploščadi po sebi.

Testiranje spomenika z Jožefom Školčem, kiparjem Mirsadom Begićem in Zdravkom Dušo. Foto: Igor Modic/Delo