V Ljubljani obudili spomin na požig protestantskih knjig

Pred Magistratom so že petnajstič pripravili prireditev Vrnimo ljudem knjigo, tokrat ob 414. obletnici požiga.

Objavljeno
19. december 2014 15.32
Faksimile Dalmatinove Biblije in Trubarjevega Katekizma in Abecedarija,
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Mestna občina Ljubljana, Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar in Mestna knjižnica Ljubljana so pred Magistratom pripravili prireditev ob 414. obletnici požiga slovenskih protestantskih knjig. Po besedah predsednika protestantskega društva Viktorja Žaklja so nam Trubar in njegovi dali besedo in knjigo, kar so kot možje odločitve zmogli.

S tem so postali del enega največjih duhovnih in političnih gibanj v zgodovini v Sloveniji. Vse to so, kot meni Žakelj, zmogli, ker so bili možje odločitve, ki so za svoje odločitve tudi odgovarjali. Danes je po Žakljevih besedah veliko izvoljenih, ki pa večinoma niso sposobni dobrega odločanja. Za to so po njegovem mnenju potrebni znanje in primerne značajske lastnosti.

Direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda je v nagovoru prireditve Vrnimo ljudem knjigo dejala, da Ljubljana čaka na boljše čase in lepšo prihodnost, sploh za kulturo in knjigo, iz katere se lahko učimo, ob njej pa lahko tudi uživamo. Obenem prestolnica gleda tudi v preteklost; letošnja pozornost je bila usmerjena kar 2000 let nazaj v Emono, prihodnje leto se bomo ozirali 70 let nazaj v konec druge svetovne vojne.

Ljubljana je po njenih besedah obdana z več milijoni knjig. V Mestni knjižnici razpolagajo z 1,7 milijona knjigami, Narodna in univerzitetna knjižnica hrani več kot dva milijona knjig, ogromno knjig pa je na voljo tudi po drugih knjižnicah, tudi univerzitetnih in šolskih, je povedala Gazvoda, ki je današnjo prireditev razumela kot poziv k ohranjanju knjig pa tudi k branju, učenju iz njih in k njihovemu pisanju.

Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da je napočil čas tudi za dobre odločitve na gospodarskem področju, v nagovoru pa je zbranim za prihodnje leto zaželel več sodelovanja, razumevanja in sočutja.

Po uvodnih nagovorih so Žakelj, Gazvoda in Janković prižgali svečke. Prireditev je s srednjeveško glasbo in plesom uvedel nastop zasedbe Capella Carniola, v kulturnem programu pa so nastopili še otroci iz pevskega zbora Osnovne šole Bežigrad.