Revija Ciciban je rafinerija za knjige

Ciciban praznuje: Z antologijo Medvedi in medvedki je literarna revija za otroke Ciciban danes praznovala 70. rojstni dan.

Objavljeno
03. september 2015 19.02
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura

Vsi, ki so pihali svečke v Konzorciju, so tako ali drugače povezani s Cicibanom ali, kot je rekla urednica otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi Irena Lukan Matko, »brez njih Cicibana ne bi bilo«. Pisatelji, pesniki, slikarji, ugankarji, glasbeniki, oblikovalci ...

Ciciban je najstarejša slovenska revija za otroke. Ustanovitelji, med njimi Kristina Brenkova in Josip Ribičič (»kriv« za ime revije), so se maja in junija 1945 odločili, da bo Ciciban literarna, poljudno poučna in zabavna revija, dosegljiva vsem otrokom, opremljena s kakovostno barvno ilustracijo.

»Najpomembnejši del uredniške politike vseh 70 let je načrtno spodbujanje razvoja domače otroške književnosti in ilustracije,« pravi odgovorna urednica Cicibana Slavica Remškar. Plodno je povezovanje objav v Cicibanu s kasnejšimi knjižnimi izdajami. Povezovalno delo Kristine Brenkove so nadaljevali Niko Grafenauer, Pavle Učakar, Nataša Bucik, Andrej Ilc, sedanja odgovorna urednica Slavica Remškar, urednica otroškega leposlovja v ZMK Irena Matko Lukan.

Iz zgodnejših Cicibanov izvirajo, denimo, kultne zbirke ljudskega slovstva Pojte, pojte, drobne ptice z ilustracijami Marlenke Stupica, Babica pripoveduje in Mamka Bršljanka z ilustracijami Ančke Gošnik Godec … ter več kot sto knjig, knjižic in pesmaric za otroke, ki koreninijo v Cicibanu, tudi pravkar izšla antologija Medvedi in medvedki, ki obsega več kot sedemdeset avtorskih in ljudskih pravljic, črtic, pesmi, ugank, stripov in odlomkov, zajetih iz priljubljenih »medvedjih« knjig založbe Mladinska knjiga in iz sedemdesetih Cicibanovih letnikov. Ciciban je tako rekoč »rafinerija za knjige«, kot je bilo rečeno na današnjem praznovanju.

Antologija Medvedi in medvedki je za Cicibanov 70. rojstni dan nastala s sodelovanjem med knjižnim in revijalnim uredništvom. Zakaj prav medvedi in medvedki? »Ker so izjemno priljubljen motiv leposlovja in ilustracije za otroke, ker so, kot vsi vemo, priljubljena igrača in tudi, ker je Modri medvedek maskota naših revij,« je povedala Remškarjeva.

Nič manj pomembna kot leposlovna so v Cicibanu poljudno poučna in publicistična besedila ter enigmatika. Božo Kos, naravoslovec, karikaturist, humorist, nadarjen didaktik, urednik Cicibana od leta 1975 do leta 1992, je razvil zlasti poljudna, poučna in zabavna besedila ter jih bogatil s svojo duhovito stripovsko ilustracijo. V 80. in 90. letih je Ciciban v šolah in vrtcih skorajda obvezno dopolnilno učno gradivo, zato je imel (malo manj kot) 100.000 naročnikov. Danes se mora Ciciban za pozornost šolarjev – kar je ob privlačnih učbenikih ter ob računalnikih z igricami, filmi in internetom – posebej boriti.

V Konzorciju je bilo veliko znanih ustvarjalcev, Andrej Rozman - Roza se je spomnil svoje zgodbe Medved in kolo, Marjanca Jemec Božič pa se je spominjala, kako je vedno rada risala in kako srečna je bila svoje prve objave v Cicibanu – to so bili ptički, ki so padli iz gnezda. »Rekli so mi, da naj pridem po denar, kar mi je bilo zelo čudno, saj sem risala s takšnim veseljem,« se je spominjala.